Полон і тисячі вбитих. Премʼєр Вірменії відповів на звинувачення у здачі Нагірного Карабаху

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на тлі протестів в Єревані відповів на звинувачення у здачі Азербайджану майже половини території невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки (Арцах). За його словами, рішення підписати угоду про припинення війни було прийнято, щоб уникнути колапсу в регіоні та загибелі тисяч вірменських військових.

Про це він розповів у відеозверненні.

«Мене звинувачують, що я здав Агдамський, Лачинський і Кельбаджарський райони. Але ця угода не про передачу, а про збереження. Документ підписаний у ситуації, коли пало місто Шуша і коли Генштаб Вірменії доповідав про проблеми з ресурсами. І керівництво Арцаха було згідно з цією думкою. За військової та невійськової оцінками, ми не змогли б у цій ситуації втримати території», — пояснив премʼєр.

Пашинян заявив, що якби угоду не підписали, то Вірменія могла б втратити міста Степанакерт (столиця НКР), Мартуні, Аскеран. Він додав, що військові двічі намагалися відбити стратегічно ключове місто Шуша, але спроби провалилися. Вдруге одному вірменському загону вдалося проникнути в місто, але він відступив із втратами.

«Після цього наші оборонні лінії до сьомої лінії могли б опинитися в оточенні, тисячі військових опинилися б в оточенні, загинули б, унаслідок чого стався б повний колапс. На основі цієї оцінки і прийнято таке рішення», — підкреслив Пашинян.

Тим часом Генштаб Росії, який направив у регіон військових для контролю за ситуацією, повідомив про повне припинення бойових дій в Нагірному Карабаху. Військові РФ зайняли ключові дороги і взяли під контроль раніше обумовлені ділянки.

«Підрозділи збройних сил Азербайджану і Вірменії зупинені на займаних рубежах», — заявив начальник Головного оперативного управління Генштабу РФ Сергій Рудський, передає ТАСС.

  • У ніч на 10 листопада премʼєр-міністр Вірменії і президенти Азербайджану та Росії підписали спільну заяву про припинення війни в Нагірному Карабаху, яка тривала півтора місяця (з 27 вересня). Азербайджан отримав у боях 40% території невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки, включно з містом Шуша.
  • 10 листопада Кремль опублікував повний текст спільної заяви сторін, а до Вірменії почали прибувати російські військові з 15-ї окремої мотострілкової бригади з Самари, яка воювала в Сирії, на Донбасі, в Абхазії та захоплювала Крим.
  • Президент Азербайджану також говорив, що в регіон введуть турецькі війська, але Кремль це заперечував. Пізніше він показав відео розмови з Путіним.