Кремль спростував, що в Нагірному Карабаху будуть «турецькі миротворці». Раніше про це заявляв президент Азербайджану

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Кремль спростував, що в Нагірному Карабаху будуть «турецькі миротворці». Раніше про це заявляв президент Азербайджану

Mikhail Metzel \ TASS via Getty Images

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що в рамках припинення війни за Нагірний Карабах у регіоні, окрім російських віськових, будуть ще й турецькі. Згодом у Кремлі, який виступає посередником у цьому конфлікті, заявили, що в угоді не йдеться про військових з Туреччини, передає РБК.

«Буде спільна миротворча місія Росії та Туреччини. Це новий формат», — сказав Алієв на відеоконференції з російським президентом Володимиром Путіним.

Згодом речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що в тексті заяви про припинення війни в Нагірному Карабаху немає жодного слова про «турецьких миротворців».

«Про це немає жодного слова в тексті заяви, про це не домовлялися три сторони, перебування турецьких солдатів у Карабаху не погоджували», — сказав він.

Згодом міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Туреччина ще продовжує дискусії про те, як припинення вогню між Азербайджаном і Вірменією в Нагірно-Карабаському регіоні будуть контролювати. Глава МЗС наголосив, що Туреччина продовжить підтримувати своїх азербайджанських союзників.

Нагадаємо, загалом для розгортання контингенту в зоні Нагірно-Карабаського конфлікту в регіон перекинуть 1 960 військовослужбовців, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спецтехніки. За умовами угоди, російські військові перебуватимуть в Нагірному Карабаху пʼять років із можливістю продовжити цей термін. Основа контингенту — підрозділи 15-ї окремої мотострілецької бригади Центрального військового округу. Для контролю за дотриманням домовленостей російські наглядові пости виставлять вздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабаху і вздовж Лачинського коридору, який зʼєднує Вірменію і Нагірний Карабах. Командування цією операцією буде розташовуватися в районі Степанакерту.