Глава НАЗК пояснив, чому КСУ швидко ухвалив рішення: Тупицький мав дати пояснення щодо землі у Криму

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Глава НАЗК пояснив, чому КСУ швидко ухвалив рішення: Тупицький мав дати пояснення щодо землі у Криму

Пресслужба Конституційного суду

Глава Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков заявив, що Конституційний суд розглянув подання 47 народних депутатів у «справі про незаконне збагачення» у рекордні терміни, щоб захистити власні інтереси.

Про це він розповів в ефірі програми «Свобода Слова Савіка Шустера»

«1 жовтня, 30 днів тому, голова КСУ Олександр Тупицький отримав запит від НАЗК: дайте пояснення, оскільки у вас є довіреність в реєстрі України на операції із земельними ділянками в Криму», — розповів глава НАЗК.

Після цього, за його словами, 7 жовтня Тупицький іде у відпустку, а вже наступного дня його заступник Сергій Головатий проводить засідання і потім закриває засідання від представника президента та представника парламенту. «І через 19 днів звільняє від відповідальності суддю-доповідача і голову КСУ», — підсумував Новіков.

Нагадаємо, ДБР відкрило кримінальне провадження проти Тупицького за фактами державної зради і незаконного відчуження земельної ділянки на території Криму за законами Росії. А напередодні слідчі відомства викликали його на допит на 2 листопада. У КСУ на це відреагували і назвали «продовженням тиску».

Раніше журналісти проєкту «Схеми» зʼясували, що Тупицький ще до анексії півострова володів маєтком і землею під ним у Кореїзі, неподалік Ялти. Але у 2018 році він розширив свої володіння, оформивши ще одну ділянку (126 кв. м) біля будинку у свою власність. Ділянку він придбав у росіянина Володимира Рисятова, але не вказав у деклараціях, що став її власником.