У КСУ відреагували на справу проти глави Тупицького. Назвали це «продовженням тиску»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У КСУ відреагували на справу проти глави Тупицького. Назвали це «продовженням тиску»

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

У Конституційному суді відреагували на відкриття кримінального провадження проти глави КСУ Олександра Тупицького, заявивши про «продовження тиску з боку Державного бюро розслідувань». Про це йдеться на сайті суду.

«В. о. директора ДБР Олексій Сухачов фактично звинуватив голову КСУ у вчинені діяння на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, державній та економічній безпеці України», — написали в заяві.

Там також зазначили, що спочатку на сайті ДБР у новині про порушення справи щодо Тупицького було стверджувальне формулювання, а згодом — «після критичних висміювань» — туди дописали слово «можливо». КСУ на підтвердження цього додає скрини із сайту.

У відповідь на це суд нагадав ДБР про статтю 62 Конституції України щодо презумції невинуватості та закликав посадовців дотримуватися законодавства. «Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. […] Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях», — процитували статтю у КСУ.

Нагадаємо, ДБР відкрило кримінальне провадження проти Тупицького за фактами державної зради і незаконного відчуження земельної ділянки на території Криму за законами Росії. А напередодні слідчі відомства викликали його на допит на 2 листопада.

Раніше журналісти проєкту «Схеми» зʼясували, що Тупицький ще до анексії півострова володів маєтком і землею під ним у Кореїзі, неподалік Ялти. Але у 2018 році він розширив свої володіння, оформивши ще одну ділянку (126 кв. м) біля будинку у свою власність. Ділянку він придбав у росіянина Володимира Рисятова, але не вказав у деклараціях, що став її власником.