Глава КС Тупицький заявив, що ділянку у Криму приватизував ще до анексії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Глава Конституційного суду Олександр Тупицький заявив, що земельну ділянку у Криму приватизував ще до анексії Криму у 2014 році. Про це він заявив на брифінгу.

Нагадаємо, Тупицький ще до анексії півострова володів маєтком і землею під ним у Кореїзі, неподалік Ялти. Але у 2018 році він розширив свої володіння, оформивши ще одну ділянку (126 кв. м) біля будинку у свою власність. Ділянку він придбав у росіянина Володимира Рисятова, але не вказав у деклараціях, що став її власником.

«Усе правильно вказано [у розслідуванні «Схем»], дійсно 126 квадратних метрів. Рисятов, який є моїм сусідом, розповів, що фактично як такого правочину не відбулось. Але він був необхідний, тому що отримана ділянка була приватизувана ще до анексії Криму, а коли відбулась анексія, були одні українські кадастри, наклались на них російські та сталося змішування границь. У мене тоді вже стояв будинок, а він будував. Виникли проблеми в розмежуванні», — пояснив Тупицький.

За його словами, над цим питанням працювали юристи за довіреністю, адже він невʼїзний до Криму. Зазначимо, що Тупицький — суддя-відповідач у справі про анексію, проти нього в Росії відкрили кримінальне провадження та наклали економічні санкції.

«Юристи, напевно, нічого іншого не придумали, як створити договір куплі-продажу. Чого я не вніс його до реєстру? Я до цього часу не знаю, як це зробити. Я не визнаю Крим російським, але обставини залежать не від мене. [...] Не було ніякого договору куплі-продажу або дарування. За законами Росії, якщо будинок на чужій території, його можуть знести. Ніхто розбиратися не буде, особливо якщо проти мене є справа», — зазначив глава Конституційного суду.

Тупицький вважає єдиною своєю провиною те, що він не звернувся до НАЗК, щоб йому розʼяснили, як внести ділянку в декларацію. Він додав, що умисно нічого не приховував.

Глава Конституційного суду наголосив, що Україна не визнає жодні правові документи або процедури, які здійснені на території анексованого Криму, «але це не кримінал, вони просто не визнаються».