Команда Трампа облишила закиди про корупційні зв’язки сина Байдена. «Компромат» не спрацював

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Команда Трампа облишила закиди про корупційні зв’язки сина Байдена. «Компромат» не спрацював

tiburi / Pixabay

Попри енергійні спроби Дональда Трампа та його союзників зробити закиди про корупційні справи родини Джо Байдена вирішальним аргументом на прийдешніх виборах, історія з «компроматом» поступово зникла з радарів, і команда президента від неї відмовилася. Очевидно, «жовтневий сюрприз» із Хантером Байденом у головній ролі не спрацював.

Деякі радники Трампа навіть жалкують, що приділили стільки уваги листуванню, знайденому на буцімто ноутбуці сина колишнього віцепрезидента, пише The Daily Beast.

З того часу як New York Post опублікував матеріал про вміст комп’ютера Хантера Байдена, пройшло два тижні, і за цей час кампанія Трампа відійшла від натиску по цій темі. Президент кількаразово закидав Байденам нечисті бізнес-справи за кордоном на своїх мітингах, у Twitter і навіть на дебатах, проте його кампанія перестала згадувати Хантера ще за день до публікації скандального матеріалу.

Старші помічники Трампа втомилися від цієї історії, а один з них повідомив виданню, що від теми сина Байдена відійшли через її безперспективність. Головною проблемою стало те, що жодна інформація з нібито комп’ютера Хантера не зачіпає його батька — з цим погодився навіть сенатський комітет з розслідування ймовірної корупції родини Байденів.

«Ні, я не маю жодного доказу, що Джо Байден отримав із цього зиск», — прокоментував республіканський сенатор Рон Джонсон бізнес-діяльність Хантера за кордоном.

Замість цієї теми команда Трампа планує вивести на перший план питання економіки та призначення до Верховного суду консерваторки Емі Коні Барретт — вони матимуть більший вихлоп у президентській кампанії, ніж будь-які закиди в бік родини Байденів.

Натомість мусування чуток про Хантера перейшло на конспірологічні протрампівські сайти на кшталт InfoWars та на праворадикальний іміджборд 4Chan. Там обговорюють не лише компромат, який з’явився у великих медіа, але й ще більш фантастичні теорії. Зокрема одна з останніх тем — це приналежність сина демократичного кандидата до угруповання з торгівлі людьми, яку вивели з татуювань, які нібито є на спині у сина демократичного кандидата.

При цьому анонімним користувачам 4Chan обговорення Хантера поступово набридає — зокрема вони пишуть, що історія не стала сенсацією та провалилась як вирішальний фактор впливу на вибори.

  • 14 жовтня газета New York Post опублікувала нібито листування Хантера Байдена з високопосадовцем української компанії Burisma Вадимом Пожарським. У ній ішлося, що Джо Байден, будучи віцепрезидентом США, у 2015 році завдяки синові зустрічався з Пожарським, хоча пізніше стверджував, що таких контактів у нього ніколи не було.
  • У той же день NYP опублікували другу порцію «компромату» на Хантера Байдена, в якому йдеться про його звʼязки з китайськими чиновниками, а також присутні його фотографії у стані наркотичного спʼяніння. За інформацією видання, матеріали знайшли на забутому в сервіс-центрі ноутбуці, який нібито належав Байдену-молодшому.
  • Facebook видалила сторінку депутата Верховної Ради Андрія Деркача після анонсу чергової порції «компромату» на сімʼю Байдена.
  • Видання TIME повідомляло, що у 2019 матеріали з «компроматом» на сина Байдена намагалися продати в Україні за $5 мільйонів.