Сенат США затвердив Барретт на посаді судді Верховного суду. Вона буде пʼятою жінкою на цьому посту

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Сенат США затвердив Емі Коні Барретт на посаду судді Верховного суду. Вона замінить суддю Рут Бейдер Гінзбург, яка померла у вересні у віці 87 років. Про це повідомляє The New York Times.

48-річна Барретт буде пʼятою жінкою на цій посаді за історію суду. За її кандидатуру проголосували 52 сенатори, проти — 48. Її підтримали всі республіканці, крім сенатора Сьюзан Коллінз від штату Мен.

Голосування завершило суперечку між партіями щодо цієї вакансії. Після смерті Гінзбург демократи наполягали на тому, що слід почекати, поки виборці проголосують на президентських виборах, а тоді вже нехай новий президент запропонує суддю. Водночас республіканці заявили, що це їх право як партії більшості вирішувати, коли висувати кандидатуру.

У Верховному суді США 9 суддів. Посада члена суду є довічною. Кандидата висуває президент, далі призначення затверджує Сенат. За Верховним судом часто лишається останнє слово щодо суперечливих законів, суперечок між штатами та федеральним урядом і остаточних апеляцій щодо смертної кари.

Барретт — побожна католичка. Вона неодноразово стверджувала, що її віра і погляди ніяк не вплинуть на роботу. У 2016 році вона також заявляла, що не розраховує на скасування рішення 1973 року — тоді в усій країні дозволили аборти.

Що ще про неї відомо?

Емі Барретт народилася в Новому Орлеані. У 1997 році вона закінчила зі ступенем доктора Школу права Університету Нотр-Дам, була виконавчою редакторкою Notre Dame Law Review. Згодом почала викладати в рідному виші — юридичній школі при Університеті Нотр-Дам. Зокрема, там вона читала лекції про федеральні суди, конституційне право і тлумачення закону. У 2010 році Барретт отримала звання професора.