Трампа освистали на церемонії прощання з померлою суддею Гінзбург. Натовп кричав «Геть!», коли президент стояв біля труни

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трампа освистали на церемонії прощання з померлою суддею Гінзбург. Натовп кричав «Геть!», коли президент стояв біля труни

Скриншот / CNN

Під час церемонії прощання з членом Верховного суду США Рут Бейдер Гінзбург, яка днями померла від раку, натовп освистав Дональда Трампа. Після невдоволених криків людей президент, який стояв біля труни померлої на сходах будівлі суду, пішов геть.

Про це повідомляє CNN.

Освистування з боку натовпу — не те, що Трамп звик чути. Коли він з’явився біля труни судді, люди у підніжжя сходів до Верховного суду почали скандувати: «Геть!»

Померла була другою жінкою в історії США на цій посаді, до якої дійшла після років активізму за права жінок.

Іншою несподіванкою виявилась поява Трампа в масці, чого він зазвичай не робить. Президент, вочевидь, почувався незручно і після хвилини стояння перед невдоволеним натовпом разом з дружиною повернувся до лімузину, який поїхав до Білого дому.

Трамп не часто зустрічається з опозицією вживу. Уперше його освистали на чемпіонаті з бейсболу торік. Коли його обличчя вивели на великий екран, вболівальники почали кричати: «За ґрати його! Імпічмент Трампу!»

Після цього випадку президент відвідував лише ті спортивні заходи, де точно міг зустріти дружнє ставлення. Зазвичай під час поїздок Америкою Трамп спілкується лише з тими, хто його підтримує.

Він пояснив свій візит на церемонію прощання повагою до померлої судді, яка одного разу назвала його «шахраєм». Він швидко наказав приспустити прапори на її честь та оголосив про намір знайти їй заміну у Верховному суді, попри заповіт, у якому Гінзбург просила призначити свого наступника вже після виборів.

Передвиборчий штаб Трампа поставився до смерті судді з великою обережністю, щоб не викликати негатив на адресу кандидата. Зокрема, президента не перервали на мітингу, щоб повідомити про смерть Гінзбург, бо якби він розповів про це своїм прихильникам, їхній негатив у бік судді-феміністки міг би мобілізувати підтримку опонента Трампа.

«Реакція тих, хто зібрався в суді в четвер, була хорошим свідченням того, що навіть спроби Трампа продемонструвати повагу навряд чи можуть знизити напругу щодо вакантної посади в суді, яка з’явилась на запеклій фінішній прямій президентських виборів», — пише CNN.

  • 18 вересня у Вашингтоні у віці 87 років від раку померла найстарша з членів нинішнього складу суддів Верховного суду Рут Бейдер Гінзбург. Її призначили на посаду в 1993 році, вона, зокрема, боролася з дискримінацією за статевою ознакою.
  • Посада члена Верховного суду США є довічною. Кандидата висуває президент, далі призначення затверджує Сенат. За Верховним судом часто лишається останнє слово щодо суперечливих законів, суперечок між штатами та федеральним урядом і остаточних апеляцій щодо смертної кари.