На Місяці випадково виявили воду. Тепер астрономи намагаються зрозуміти, звідки вона там взялася

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
На Місяці випадково виявили воду. Тепер астрономи намагаються зрозуміти, звідки вона там взялася

NASA

На Місяці є вода — такого висновку дійшли дослідники за даними Стратосферної обсерваторії інфрачервоної астрономії (SOFIA). Спільний проєкт NASA та Німецького центру авіації та космонавтики вперше знайшов молекули води на світлій стороні супутника Землі.

Про це повідомляє NASA.

Астрономічна станція SOFIA, що являє собою літак Боїнг із телескопом, виявила воду в одному з найбільших кратерів на південній півкулі Місяця, який можна побачити з Землі. Попередні дослідження поверхні супутника виявили водень, але не змогли встановити його сполуки.

Нове відкриття свідчить про те, що вода на поверхні Місяця розподіляється у пропорції близько 350 мілілітрів на кубічний метр ґрунту. Для порівняння, у пустелі Сахара це співвідношення у 100 разів більше.

«Ми бачили свідчення того, що H2O — звична для нас вода — може бути присутня на світлій стороні Місяця. Тепер ми знаємо, що вона там є. Це відкриття кидає виклик нашому розумінню місячної поверхні та порушує інтригуючі питання щодо ресурсів, які мають значення для глибокого дослідження космосу», — сказав директор підрозділу астрофізики штаб-квартири NASA Пол Герц.

NASA

Перед ученими стоїть задача зрозуміти, як утворюється та зберігається вода в суворій та безповітряній місячній атмосфері.

Вода є цінним ресурсом у глибокому космосі та ключовим інгредієнтом відомих людству форм життя. NASA планує дізнатися все можливе про воду на поверхні Місяця, перш ніж відправити туди астронавтів у 2024 році та встановити на супутнику постійну присутність людства.

Коли астронавти «Аполлона» вперше ступили на поверхню Місяця в 1969 році, вважалося, що він абсолютно сухий, проте дослідження наступних десятиліть виявили наявність льоду в затемнених кратерах навколо полюсів, а також процес гідратації в найбільш сонячні дні. Проте вчені не змогли встановити форму водню, виявленого на супутнику.

Як знайшли воду?

SOFIA запропонувала новий погляд на Місяць — пролітаючи на відстані 13 км від Землі, Боїнг зі встановленим на ньому телескопом може отримувати найбільш чіткі інфрачервоні знімки, які можна зробити без виходу на орбіту.

Одна з камер телескопу станції зафіксувала в освітленому сонцем кратері Кальвій специфічну хвилю завдовжки у 6,1 мікрона, унікальну для молекул води.

Учені переконані, що без густої атмосфери вода має просто вийти в космос, проте вона якимось чином тримається. Очевидно, у неї є джерело.

За однією з теорій, воду доставляють на Місяць метеорити. За іншою, водень потрапляє до поверхні супутника Землі із сонячними вітрами та вступає в хімічну реакцію з мінералами, що містять кисень, утворюючи гідроксил — OH, а випромінювання перетворює його на воду. Яким чином ця вода накопичується — відкрите питання.

Насправді це відкриття не вкладалося у програму станції SOFIA, яка досліджує такі віддалені об’єкти, як чорні діри, зоряні скупчення та галактики. Телескоп направили на Місяць у рамках тесту, в результаті якого астрономи зробили відкриття.

  • NASA планує до 2024 року висадити на Місяць першу жінку і наступного чоловіка-астронавта, а також до 2028 року провести стаціонарне дослідження поверхні Місяця. Очікується, що отримані завдяки програмі знання є необхідними для здійснення місії з відряджання людини на Марс. У липні NASA і Японія домовилися про спільне освоєння Місяця. Також на Місяці побудують мережу звʼязку 4G.
  • Космічний апарат Dawn виявив солону воду на невеличкій планеті Церера в Сонячній системі. Там може бути життя.
  • На Марсі знайшли три підземні озера з рідкою водою. Їх не можна назвати маленькими — усі разом вони займають площу, що дорівнює приблизно одній пʼятій площі Німеччини.
  • Міжнародна команда вчених виявила на Венері ознаки, що можуть свідчити про наявність життя. У вищих шарах атмосфери планети знайшли токсичну речовину фосфін, яку на Землі виробляють анаеробні організми.
  • На Марсі виявили ознаки наявності газів, яких раніше не фіксували — озону й вуглекислого газу. Це відкриє нові секрети марсіанської атмосфери і дозволить більш точно визначити, чи є на планеті метан — газ, який повʼязаний із біологічною або геологічною активністю.