NASA розкрило деталі програми Artemis, в рамках якої людей відправлять на Місяць

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
NASA розкрило деталі програми Artemis, в рамках якої людей відправлять на Місяць

NASA

Агентство NASA змалювало у загальних рисах плани космічної програми Artemis, в рамках якої у 2024 році на Місяць відправлять «першу жінку та чергового чоловіка». Про це повідомляє Sky News.

Програма Artemis передбачає першу висадку людини на Місяць після місії Apollo 17 у 1972 році.

Астронавти будуть у ракеті під назвою SLS і подорожуватимуть на космічному кораблі Orion.

Перший етап Artemis-1 передбачає випробувальний політ без екіпажу навколо Місяця восени 2021 року, що дозволить випробувати всі критичні системи, включно з життєзабезпеченням і звʼязком.

Artemis-2 повторить той же рейс з екіпажем на борту в 2023 році. Під час цього польоту космонавти будуть вручну пілотувати корабель Orion після того, як він відокремиться від верхнього ступеня ракети.

В рамках підготовки до запуску Artemis NASA відправить на Місяць нові зонди — два на рік, починаючи з 2021 року.

У 2024 році у рамках програми Artemis-3 на південному полюсі Місяця мають висадитися два астронавти — чоловік та жінка. У них будуть сучасні скафандри, що забезпечують більшу гнучкість, аніж у попередніх місіях Apollo.

Астронавти проведуть сім днів на поверхні Місяця, збираючи зразки і проводячи різні експерименти, перш ніж повернутися на Землю.

NASA заявило, що концепція програми також передбачає створення інфраструктури, але це буде пізніше. Інфраструктура допоможе створити базовий табір, що дозволить проводити тривалі експедиції на Місяць із залученням більшого екіпажу.

Вартість програми оцінюється в $28 мільярдів.