NASA представило стартовий майданчик місячної місії Artemis. З нього злетить корабель Orion

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
NASA представило стартовий майданчик місячної місії Artemis. З нього злетить корабель Orion

Стартовий комплекс LC-39B на космодромі у Флориді.

NASA

Американське космічне агентство NASA повідомило про готовність стартового майданчика LC-39B на космодромі у штаті Флорида, з якого буде здійснений запуск місячної місії за програмою Artemis («Артеміда»).

Як повідомляє пресслужба NASA, з цього майданчика виконає політ надважка ракета SLS із космічним кораблем Orion («Оріон») в рамках місії Artemis-1. Корабель без екіпажу облетить навколо Місяця і повернеться на Землю.

Інженери за кілька років модернізували майданчик і його підсистеми, які використовувалися для програми Apollo (висадка на Місяці) і запусків Space Shuttle.

Під час робіт замінили вежу системи придушення звуку, близько 400 км мідних кабелів на майже 100 км оптоволоконного кабелю, збільшили висоту трьох веж-громовідводів до 200 метрів, відремонтували полумʼяний жолоб і дефлектор.

Зараз інженери працюють над новим резервуаром для рідкого водню і системою аварійного виходу для екіпажу місії Artemis II.

Програма Artemis складається з трьох етапів. У рамках місії Artemis-1 буде виконаний тестовий політ надважкої ракети SLS із космічним кораблем «Оріон» без екіпажу. Під час Artemis-2 астронавти облетять Місяць і повернуться на Землю. Під час місії Artemis-3 відбудеться висадка астронавтів на Місяць.

  • 30 квітня NASA назвало три компанії, які будуть проєктувати і розробляти кораблі та пілотовані системи для посадки в рамках місячної програми Artemis. Контракти отримали SpaceX Ілона Маска, Dynetics і Blue Origin засновника Amazon Джеффа Безоса.
  • Влада США готує проєкт міжнародної угоди про видобуток ресурсів на Місяці, який дозволить країнам-учасницям встановлювати щодо цих ресурсів права власності. Проєкт отримав назву «Угоди Артеміди» — на честь майбутніх американських місій Artemis.