NASA обрало три компанії, які будуть розробляти кораблі для місячних місій Artemis

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американське космічне агентство NASA назвало три компанії, які будуть проєктувати і розробляти кораблі, а також пілотовані системи для посадки в рамках місячної програми Artemis («Артеміда»).

Як повідомляє пресслужба NASA, працювати над реалізацією висадки на Місяці в 2024 році першої жінки будуть SpaceX Ілона Маска, Dynetics і Blue Origin засновника Amazon Джеффа Безоса.

SpaceX для місії розробляє корабель Starship з інтегрованою системою спуску на поверхню Місяця. Корабель для запуску буде використовувати ракету Super Heavy. Компанії виділили $135 млн.

Dynetics займається розробкою двоступеневої системи DHLS, запуск якої буде здійснюватися за допомогою ракети-носія Vulcan. Компанії виділили $253 млн.

Blue Origin за $579 млн розробляє триступеневий посадковий апарат ILV, який буде запускатися на власній ракеті-носії New Glenn або на ракеті Vulcan.

Програма Artemis складається з трьох етапів. В рамках місії Artemis-1 буде виконаний тестовий політ надважкої ракети SLS з космічним кораблем «Оріон» без екіпажу. В ході Artemis-2 астронавти облетять Місяць і повернуться на Землю. Під час місії Artemis-3 буде сама висадка астронавтів.