NASA показало документальний ролик про аварію на «Аполлоні-13». У ньому є оцифровані кадри з корабля

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
NASA показало документальний ролик про аварію на «Аполлоні-13». У ньому є оцифровані кадри з корабля

NASA

Американське космічне агентство NASA представило документальний мініфільм про аварію на борту корабля «Аполлон-13», яка відбулася 11 квітня 1970 року.

Ролик з назвою «Аполлон-13: Гʼюстон, у нас проблеми» був опублікований на YouTube-каналі агентства.

У мініфільмі використані реальні кадри, зроблені на кораблі астронавтами на 16-міліметрову плівку. Їх оцифрували для поліпшення якості.

У роботі брав участь спеціаліст з цифрової обробки знімків NASA Енді Сондерс, який днями публікував фотографії астронавтів Джеймса Ловела, Джина Свайгерта і Фреда Хейза на борту «Аполлона-13» в ході місії.

У ролику астронавти розповідають про деталі польоту, причини аварії та історію порятунку.

Політ корабля «Аполлон-13» відбувся 11 квітня 1970 року. Вже 13 квітня на борту стався вибух, який призвів до витоку кисню. Тоді астронавт Свайгерт передав у Центр управління польотами фразу: «Окей, Гʼюстон, у нас проблема». Екіпаж відключив командний модуль для економії ресурсів. Для порятунку був використаний місячний модуль, який був розрахований лише для дводенного перебування на Місяці на двох людей. Астронавтам довелося на трьох розтягнути ресурси на чотири дні. Модуль облетів Місяць і успішно приводнився в Тихому океані 17 квітня. «Аполлон-13» мав стати третім пілотованим космічним кораблем, що приземлився на місячній поверхні.