Систему життєзабезпечення для скафандрів NASA створить штучний інтелект

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американська інженерна компанія Jacobs за допомогою штучного інтелекту (AI) спроєктує частину компонентів астрорюкзака скафандра xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit), який відповідає за систему життєзабезпечення астронавта. Саме ці скафандри будуть використовувати в місячній місії NASA Artemis, запланованій на 2024 рік.

Про це пише Wired.

NASA представило прототип xEMU для робіт на поверхні планет у жовтні 2019 року. На презентації йшлося, що скафандр розрахований на роботу при температурі від -121 до +121 градусів за Цельсієм, а його структура дозволяє космонавту виконувати більше рухів (нахилятися, піднімати руки і повертати торс), ніж попередні версії. Взагалі, це перше значне оновлення костюма за останні 40 років.

На презентації зазначали, що рюкзак керує живленням, звʼязком, подачею кисню і регулюванням температури скафандру. Також стало відомо про залучення програмного забезпечення зі штучним інтелектом, який має пропрацювати кілька проєктів конструкцій компонентів рюкзаку і костюма в цілому.

У Jacobs заявили, що штучний інтелект набагато швидше і краще розробить проєкти, ніж навчена людина. Софт на його базі одночасно згенерує кілька дизайнерських моделей, потім обʼєднає їх і вибере кращі варіанти.

Головні критерії для проєктів — система життєзабезпечення повинна бути безпечною і досить легкою. Також вона має витримувати температурні перепади.

  • У травні NASA представило стартовий майданчик місячної місії Artemis.
  • 30 квітня NASA назвало три компанії, які проєктуватимуть і розроблятимуть кораблі та пілотовані системи для посадки в рамках місячної програми Artemis. Контракти отримали SpaceX Ілона Маска, Dynetics і Blue Origin засновника Amazon Джеффа Безоса.