NASA знайшло простий та дешевий шлях до Місяця. Він може призвести до сенсаційних відкриттів про історію Всесвіту

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
NASA знайшло простий та дешевий шлях до Місяця. Він може призвести до сенсаційних відкриттів про історію Всесвіту

University of Colorado Boulder

NASA запатентувало нову траєкторію польотів на Місяць для невеликих автоматизованих космічних кораблів. За допомогою цього відкриття вже заплановано політ нового апарату, який зможе легко дістатися місячної орбіти та зафіксувати сигнали від найперших атомів, зірок, галактик, чорних дір і темної матерії.

Про це повідомляє Business Insider.

Місяць, який є найближчим небесним тілом до нашої планети, досі є надто дорогим і складним для космічних подорожей та досліджень. Завдяки нещодавньому відкриттю NASA польоти на супутник Землі стануть простішими.

Космічне управління США запатентувало нову траєкторію польоту на Місяць, яка допоможе дослідникам зекономити час, паливо і кошти, а також пришвидшити нові відкриття. Нова технологія польоту призначена не для великих кораблів з астронавтами й транспортом, а для малих наукових місій.

Перший політ за новою траєкторією дозволить здійснити безпрецедентні відкриття з темного боку Місяця.

Апарат DAPPER, запуск якого планується найближчим часом, розроблений для першої в історії фіксації низькочастотних радіосигналів, що випромінювалися у найдавніші часи Всесвіту, коли атоми, зірки, чорні діри та галактики лише починали формуватися.

Ці дані дозволять науковцям виявити перші сигнали досі не знайденої темної матерії, про яку відомо лише те, що вона має існувати.

Навіщо потрібні дешеві польоти до Місяця?

Коли NASA запускало трьох астронавтів до Місяця в 1968 році, шлях апарату «Аполлон-8» зайняв усього кілька днів. Такі прямі «постріли» дорогі та потребують надпотужних ракет, щоб подолати силу тяжіння Землі. Проте є значно більш ефективні шляхи до Місяця, за якими можна відправляти менші, роботизовані ракети.

Рух орбітою нашої планети хоч і потребує більшого часу, проте надає космічному апарату «безкоштовне» прискорення, яке доставить його до орбіти Місяця наче камінь з пращі. Такий маневр дозволяє використовувати мінімальну кількість пального.

Головна проблема цього методу — надскладні обчислення. Апарат DAPPER, який полетить новим шляхом, має розмір микрохвильової печі, тож вірогідність помилок вкрай низька. Бюджет програми порівняно з іншими проєктами NASA досить невеликий — близько $150 млн.

Нову траєкторію до Місяця розробили, виходячи з суто практичних міркувань — NASA потребувало дешевших запусків і зниження ризиків.

Шлях розпочинається з орбіти телекомунікаційних супутників на висоті 35 тис. км від поверхні Землі на екваторі — це 1/10 частина відстані до Місяця. Розміри та вага DAPPER дозволять з легкістю доставити його до цього пункту з досить скромним запасом пального.

Далі апарат протягом двох з половиною місяців буде «безкоштовно» діставатися до фінішної точки — орбіти Місяця. Попередні способи були значно довшими й могли тривати до пів року.

Попереду — Нобелівські премії

Мета DAPPER — провести дослідження з «глухої» точки на невидимій з Землі частині Місяця. Це єдине місце в найближчих регіонах Сонячної системи, де какофонія антропогенних сигналів не глушить слабкі та важливі для науки сигнали космічних подій, що сталися понад 13 млрд років тому.

Інша найближча точка, у якій так само тихо, як на зворотному боці Місяця, — це орбіта Юпітеру.

Головна задача місії — знайти радіосигнали нейтрального водню. Це найперша речовина, яка з’явилась через мікросекунду після Великого вибуху. Цю фазу історії Всесвіту називають «темними віками», оскільки вона майже не доступна для дослідження людьми — у ній не було ані зірок, ані галактик, ані інших джерел випромінювання. Зрозуміти події тих часів можна лише через нейтральний водень.

Радіосигнали цієї речовини глушить атмосфера Землі та людська активність — починаючи від найпростіших електромоторів і закінчуючи супутниковими засобами зв’язку. Спектр частоти нейтрального водню просто завалений «сміттям» навіть у космосі, де люди з’являються нечасто, — там сигнал глушить Сонце.

Доставка апарату DAPPER до зворотного боку Місяця допоможе дослідити потрібний сигнал, а також зібрати багато іншої інформації від перших зірок, чорних дір і галактик, що сформувалися через пів мільярда років після Великого вибуху — в епоху, яку називають «космічним світанком».

Імовірно, апарат зможе виявити темну матерію, що становить до 80% від усієї маси Всесвіту. Нобелівська премія за таке відкриття гарантована.