Повз нашу планету на екстремально близькій відстані пролетів астероїд, який ніхто не помітив. Чому це небезпечний прецедент?

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Повз нашу планету на екстремально близькій відстані пролетів астероїд, який ніхто не помітив. Чому це небезпечний прецедент?

NASA

Астероїд розміром з автівку пролетів всього за 3 тис. км від поверхні Землі — це найближча відстань з усіх зафіксованих. Космічна подія сталась у неділю 16 серпня, проте ніхто її не помітив. Астрономи вважають, що астероїд не становив небезпеки, проте не розуміють, чому не виявили його раніше.

Про це повідомляє Business Insider.

За даними NASA, астрономи взагалі не знали про існування астероїда й не помітили його наближення, оскільки він рухався від Сонця. Паламарська обсерваторія в Каліфорнії виявила астероїд вже тоді, коли він віддалився від Землі.

Астрономи вважають, що це найближчий до Землі проліт астероїда, якщо не зважати про кілька випадків падіння цих небесних тіл на планету.

Новий астероїд назвали «2020 QG». Він мав 2—5 м у діаметрі, рухався зі швидкістю 27 тис. км/год і пролітав в районі Південного океану біля берегів Антарктиди.

Спроба вирахувати траєкторію польоту астероїда продемонструвала інший результат — за розрахунками астрономів «2020 QG» мав пролітати за кількасот кілометрів від Австралії.

NASA знає лише про невелику фракцію навколоземних об’єктів, до яких належить цей астероїд. Багато з них взагалі не потрапляють до поля зору телескопів.

Чому ця ситуація небезпечна?

В останні роки астрономи виявили декілька об’єктів, що становлять небезпеку, і якщо один з них пройде крізь систему спостереження непоміченим, це може призвести до багатьох тисяч жертв.

«2020 QG» з його розмірами не становив небезпеки для людства, бо в разі падіння на Землю ймовірніше за все майже повністю згорів би у атмосфері. Сила вибуху при цьому дорівнювала б атомній бомбі, скинутій на Хіросіму в 1945 році, але вона б не завдала шкоди.

Головна небезпека цієї події полягає в тому, що людство досі не має повних знань про всі небесні тіла, що можуть становити небезпеку.

Наприклад, ніхто не знав про те, що в 2013 році над російським Челябінськом з потужністю 30 атомних бомб вибухне 20-метровий астероїд. Хоча вибух стався за 20 км над поверхнею Землі, він призвів до поранень близько 1 500 людей та повибивав шибки в будинках.

В іншому випадку, у 2019 році астрономи побачили астероїд, який мав пройти всього за 72 тис. км від Землі, лише за тиждень до його появи. «2019 OK» мав 130 м у діаметрі, а його відстань від поверхні нашої планети складала всього 20% від відстані до Місяця.

Тоді астрономи заявили, що астероїд з’явився «нізвідки». У випадку падіння на землю він міг би вбити десятки тисяч людей.

Конгрес США наказав NASA спостерігати за небезпечними об’єктами з 2005 року, проте астрономам вдалося виявити лише 90% небесних тіл, здатних знищувати міста. Ще 10% космічного каміння діаметром від 140 м стає сюрпризом.

Що робити?

Торік астрономи NASA виявили тільки половину з можливих 25 тис. небезпечних об’єктів. Це число не включало невеликі небесні тіла на кшталт того, що вибухнуло над Челябінськом. При цьому виявити тіла, які рухаються від сонця, ще складніше.

Астрономи заявляють, що нічого не можуть зробити з такими астероїдами, і їм залишається лише шукати їх у нічний час. Метод полягає у тому, що спершу необхідно знайти небесні тіла, які вже проходили повз нашу планету, і вже потім намагатися вирахувати їхню можливу траєкторію та зрозуміти, чи здатні вони повернутися й завдати шкоди.

Наразі NASA працює над вирішенням цієї сліпої плями в програмі з виявлення небезпечних астероїдів. Агенція розробляє космічний телескоп, здатний фіксувати астероїди та комети, що рухаються від сонця. Проєкт коштує близько $36 млн, і якщо гроші отримають, телескоп з’явиться не раніше 2025 року.