Астрономи отримали найближчий знімок Сонця за всю історію. На ньому побачили нове явище

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Астрономи отримали найближчий знімок Сонця за всю історію. На ньому побачили нове явище

European Space Agency

Космічний апарат Solar Orbiter зробив знімки Сонця з найближчої за всю історію астрономії відстані. Він перебуває в 77 млн км від зірки — майже посередині між нею та Землею. На знімках астрономи побачили нове явище, про яке досі не знали — його назвали «вогнищем».

Про це повідомляє Європейське космічне агентство.

Явище з пробних знімків Solar Orbiter раніше ніколи не розглядалось. Як зазначають астрономи, вони навіть не очікували отримати такі результати прямо на початку роботи космічного апарату.

Запущений у космос 10 лютого цього року, Solar Orbiter несе шість дистанційно керованих телескопів, які розглядають Сонце та його оточення, а також чотири пристрої для стеження за простором навколо самого апарату.

Завдяки даним з обох наборів інструментів науковці отримують нові знання про походження сонячного вітру та потоку заряджених частинок, який впливає на всю сонячну систему.

Унікальність Solar Orbiter полягає у тому, що це перший апарат, який здатний робити знімки Сонця на максимально близькій від нього відстані.

European Space Agency

«Вогнища» з перших знімків апарату — це мініатюрні «родичі» сонячних спалахів, які ми можемо спостерігати з Землі. Вони в мільярди разів менші і знаходяться майже всюди на поверхні сонця.

Наразі астрономи точно не розуміють природу «вогнищ», однак уже існують теорії, що вони можуть сприяти одному з найзагадковіших явищ на Сонці — коронарному нагріванню.

Сонячна корона — найвіддаленіший шар атмосфери Сонця, який простягається на мільйони кілометрів. Його температура значно вища за поверхню зірки та досягає більше мільйона градусів. Десятиліття досліджень не дали чіткого розуміння механізмів нагрівання сонячної корони.

Європейські науковці сподіваються, що розв’яжуть загадку температури зовнішнього шару сонячної атмосфери завдяки новим даним з апарату Solar Orbiter. Крім наближених знімків, він здатен виміряти магнітне поле на частині Сонця, недоступній з Землі.

Апарат ще має наблизитись на відстань 42 млн км від зірки, що складає близько чверті відстані між нею та Землею.