Учені висунули нову версію формування Плутону

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Учені висунули нову версію формування Плутону

Wiki

У вчених зʼявилася нова версія формування Плутону. Вони знайшли ще один аргумент на користь версії про існування океану на планеті.

Про це повідомляє CNN.

Дослідники вважали, що «народившись» на краю Сонячної системи, Плутон утворився як крижана сфера. Також вчені думають, що під крижаною оболонкою Плутону є рідкий океан, товщина якого оцінюється в 400 кілометрів.

Раніше вважали, що цей океан міг сформуватися на планеті значно пізніше її народження, завдяки нагріванню і розпаду радіоактивних елементів біля ядра. Цього тепла вистачило, щоб розтопити лід і утворити підземний океан.

Проте в новому дослідженні, заснованому на геологічних спостереженнях за поверхнею планети, учені припустили, що Плутон формувався не з холодної, а з гарячої стадії. Дослідники змоделювали і порівняли «гарячу» і «холодну» версії та дійшли висновку, що особливості поверхні Плутону вказують швидше на перший сценарій, ніж на другий.

Детальні знімки поверхні вдалося отримати завдяки зонду NASA New Horizons, який у 2015 році пролетів над Плутоном і його супутниками.