У США створили тектонічну карту Землі, яка може показати, що було на території вашої батьківщини мільйони років тому

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У США створили тектонічну карту Землі, яка може показати, що було на території вашої батьківщини мільйони років тому

dinosaurpictures.org

Американський вчений створив інтерактивну карту, що дозволяє користувачам побачити, як їхня батьківщина рухалась планетою в ході тектонічних рухів протягом останніх сотень мільйонів років. Карта також дозволяє дізнатися, звідки походять рептилії, коли з’явилися комахи або де вперше зацвіли квіти.

Вивчити більше про нашу планету можна у відповідному розділі сайту The Dinosaur Database.

Карта, розроблена палеонтологом і геологом Крістофером Скотезе у співпраці з програмістом Яном Вебстером, візуалізує геологічні моделі та динаміку довкілля за останні 750 млн років — незадовго до появи в океанах Землі перших водоростей.

«Історія Землі довша, ніж ми можемо уявити, і сучасне розташування тектонічних плит і континентів є випадковістю часу. У майбутньому це буде зовсім інакше, і Земля може пережити всіх нас», — цитує Вебстера CNN.

Карта дозволяє користувачам визначити своє місце перебування та прослідкувати його шлях поверхнею планети. Наприклад, можна дізнатися, де знаходилось ваше місто, коли на Землі був лише один суперконтинент — Пангея.

Тривимірну модель Землі можна збільшувати та крутити в будь-яких напрямках, щоб подивитися на рух тектонічних плит протягом мільйонів років. Карта навіть допоможе з’ясувати, чи жили поряд з вашим містом динозаври.

Карта допоможе вчителям, викладачам, дослідникам і тим, хто просто цікавиться історією планети. Вона також містить цікаві сюрпризи — зокрема покаже неіснуючі нині моря, які частини світу були під водою, а які мали висоту більшу за сучасні Гімалаї.

Наприклад, 35 млн років тому, коли з’явилась перша трава, сучасна територія Києва знаходилась на березі моря, а Крим був під водою.

В Юрському періоді, 170 млн років тому, під водою була більша частина України. 600 млн років тому, коли зароджувались перші форми багатоклітинного життя, Україна взагалі знаходилась на полюсі та була вкрита товстим шаром криги.

Місцерозташування сучасного Києва 430 млн років тому, коли зʼявилися перші суходольні рослини.

dinosaurpictures.org