В атмосфері Венери виявили токсичну речовину, яку можуть виробляти лише живі організми

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В атмосфері Венери виявили токсичну речовину, яку можуть виробляти лише живі організми

Brocken Inaglory

Міжнародна команда вчених виявила на Венері ознаки, що можуть свідчити про наявність життя. У вищих шарах атмосфери планети знайшли токсичну речовину фосфін, яку на Землі виробляють анаеробні організми. Про відкриття астрономів із США, Британії та Японії пише The New York Post.

Хімікат, виявлений за допомогою телескопів, може свідчити про наявність організмів, які виробляють його в результаті своєї життєдіяльності. Інше ймовірне пояснення — причиною утворення фосфіну став складний комплекс геологічних процесів, але про такі умови нічого не відомо.

Астрономи, які виявили наявність хімікату, що на Землі також використовувався як зброя, переконані — відкриття посприяє приверненню уваги науковців до Венери. Раніше всі дослідження щодо позаземного життя обходили цю планету.

Венера — друга планета в сонячній системі, на земному небосхилі це третій за яскравістю об’єкт після Сонця та Місяця. Атмосфера планети складається з вуглекислого газу з домішками азоту та інших речовин, які утворюють парниковий ефект — температура поверхні становить близько 470°С.

NASA

Починаючи з 1960-х США та СРСР відправляли до Венери космічні апарати, які зібрали багато корисних даних про склад її атмосфери, магнітне поле тощо. Поверхня планети виявилась дуже суворою навіть для механізмів — надвисокий тиск і температура швидко знищували всі апарати. Лише двом з них вдалося зробити знімки краєвидів Венери.

Про можливість існування життя на цій планеті говорять дуже давно, оскільки у неї багато спільного з Землею. Зокрема, про таку можливість говорив відомий астроном Карл Саган.

Фосфін знайшли випадково — у 2017 році астроном Джейн Грейвз з Кардіффського університету Уельсу вирішила дослідити атмосферу Венери за допомогою радіотелескопу імені Джеймса Клерка Максвелла на Гаваях для перевірки гіпотези про існування життя. Результати сканування атмосфери показали наявність у ній фосфіну.

Модель фосфіну

Benjah-bmm27 / Wikipedia

Фосфін складається з одного атому фосфору та трьох атомів водню — його структура нагадує тригранну піраміду. Речовина не має кольору або запаху і може бути отруйною для людини. Фосфін раніше виявляли в атмосферах Юпітеру та Сатурну — вважається, що на цих планетах він утворився завдяки високій температурі й тиску.

Але на менших, кам’янистих планетах, на кшталт Землі та Венери, немає геологічних та атмосферних умов для самостійного утворення фосфіну. Його здатні виробити в земних умовах лише анаеробні бактерії — і саме на цьому базується припущення про наявність життя на другій планеті Сонячної системи.

Якщо наявність фосфіну буде підтверджена іншими дослідженнями чи навіть космічними місіями, єдиною робочою теорією про його походження буде наявність на планеті живих організмів.