Азербайджан і Вірменія заявили про готовність до переговорів про Нагірний Карабах

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Азербайджан і Вірменія заявили про готовність до переговорів про Нагірний Карабах

TASS / Getty Images

Вірменія та Азербайджан готові до перемовин одна з одною щодо конфлікту в Нагірному Карабаху. Про це представники обох країни заявили в інтервʼю російському інформаційному агентству ТАСС.

Премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що країна готова на компроміс із Азербайджаном, однак при цьому для Єревана принциповим є питання визначення статусу Нагірного Карабаху.

«Я вже сказав, що ми завжди говорили, що питання Нагірного Карабаху має вирішуватися винятково мирним шляхом. І я готовий докласти всіх необхідних зусиль, щоб досягти такого результату. У тому числі й поїхати, зустрітися, поговорити. Але всі ми повинні зрозуміти, що рішення має спиратися на компроміс, не на капітуляцію однієї зі сторін, а на компроміс. На жаль, Азербайджан на це не згоден», — сказав Пашинян.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв також підтвердив готовність до переговорів.

«Ми завжди готові зустрітися і в Москві, і в будь-якому іншому місці для того, щоб покласти край протистоянню та знайти шляхи врегулювання. Ми теж хочемо миру, але на відміну від Вірменії ми також хочемо території, які по праву нам належать», — сказав Алієв.

Нагадаємо, 10 жовтня на перших перемовинах у Москві Вірменія та Азербайджан домовились про припинення вогню в Нагірному Карабасі з 12:00 того ж дня в гуманітарних цілях — для обміну полоненими, а також тілами загиблих. Тоді перемирʼя не сталося — сторони звинуватили одна одну у зриві. Другий режим припинення вогню був запланований на 18 жовтня, але не відбувся з аналогічної причини.