У Росії заявили, що відносини з ЄС досягнуть найнижчого рівня після санкцій через отруєння Навального. Готують дзеркальну відповідь

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Відносини Росії та Євросоюзу досягнуть «найнижчого рівня» за останній час після введених ЄС санкцій через отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального. Про це заявив постпред Росії при ЄС Володимир Чижов, якого цитує Интерфакс і ТАСС.

«Це рішення [Ради ЄС] підтвердило наші найгірші побоювання, що відносини Росії і ЄС будуть доведені до найнижчого рівня за останній час […] Признатися, я очікую, що мені і моїм співробітникам найближчим часом стане складніше працювати, але ми до цього готові і в будь-якому випадку прагнутимемо виправити російсько-єесівські відносини», — сказав він.

Чижов заявив, що Росія розцінює санкції ЄС як «односторонні незаконні заходи» і готує дзеркальну відповідь — обмеження можуть торкнутися Німеччини та Франції.

«Безсумнівно, дзеркальні заходи будуть прийняті. Оскільки санкції введені персональні, то і відповідь буде, очевидно, персональною. Але на цьому я поки зупинюся […] Логічно виходити з того, що відповідні заходи можуть торкнутися двосторонніх відносин Москви саме з Берліном і Парижем, адже ніхто не приховує, що за цим кроком стояли саме вони», — заявив Чижов.

15 жовтня стало відомо, що Євросоюз запровадив санкції проти кількох високопосадовців Росії через застосування хімічної зброї під час отруєння Навального. Згідно з оприлюдненим рішенням, під дію санкцій потрапили голова російської розвідки Олександр Бортніков, перший заступник голови адміністрації Кремля Сергій Кирієнко, начальник управління внутрішньої політики адміністрації президента Андрій Ярин, заступники міністра оборони Олексій Криворучко і Павло Попов, а також повноважний представник президента в Сибіру Сергій Меняйло. Крім того, обмеження накладено на Російський науково-дослідний інститут органічної хімії і технологій.