Євросоюз і Велика Британія запровадили санкції проти оточення Путіна через отруєння Навального та постачання зброї до Лівії

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Євросоюз і Велика Британія запровадили санкції проти оточення Путіна через отруєння Навального та постачання зброї до Лівії

Christian Thiel / Getty Images

Європейський Союз запровадив санкції проти Російської Федерації через застосування хімічної зброї під час отруєння опозиціонера Олексія Навального.

Про це повідомили у пресслужбі Ради ЄС.

«Рада сьогодні запровадила обмежувальні заходи щодо шести фізичних осіб і однієї юридичної, причетних до замаху на Олексія Навального, якого 20 серпня 2020 року отруїли токсичною нервово-паралітичною речовиною з групи «Новачок» у Росії. Ухвалені обмежувальні заходи передбачають заборону на поїздки до ЄС і заморожування активів фізичних осіб і юридичної особи. Крім того, фізичним і юридичним особам з ЄС заборонено надавати кошти вказаним особам», — йдеться в документі.

Згідно з оприлюдненим рішенням, під дію санкцій потрапили голова російського розвідувального агентства Федеральної служби безпеки Олександр Бортніков, перший заступник голови адміністрації Кремля Сергій Кирієнко, начальник управління внутрішньої політики адміністрації президента Андрій Ярин, заступники міністра оборони Олексій Криворучко і Павло Попов, а також повноважний представник президента в Сибіру Сергій Меняйло.

Також обмеження накладено на Російський державний науково-дослідний інститут органічної хімії і технологій.

Окрім цього, до «чорного» списку Євросоюзу потрапив російський бізнесмен, «кухар Путіна» Євген Пригожин — за порушення режиму санкцій проти Лівії. Росіянина вважають причетним до постачання зброї у Лівію і до діяльності «ПВК Вагнера».

«ПВК Вагнера» причетна до численних і повторюваних порушень збройового ембарго в Лівії, встановленого резолюцією Ради безпеки ООН», — йдеться в Офіційному журналі ЄС.

Згодом стало відомо, що санкції проти російських високопосадовців ввела і Велика Британія. Вона продублювала список обмежень Євросоюзу, зокрема і щодо Пригожина.