The Guardian: Три країни встановили, що до отруєння Навального причетна ФСБ. Його не хотіли вбивати, тільки «попередити»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
The Guardian: Три країни встановили, що до отруєння Навального причетна ФСБ. Його не хотіли вбивати, тільки «попередити»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Служби безпеки Великої Британії, Німеччини та Франції встановили, що отруєння російського опозиціонера Олексія Навального речовиною «Новачок» організувала Федеральна служба безпеки. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на неназвані джерела.

«Європейські лідери поспішили звинуватити Росію в отруєнні Навального ще в серпні, але як і раніше не хочуть відкрито звинувачувати Федеральну службу безпеки, яка, на їхню думку, несе відповідальність; або [відкрито звинувачувати] самого президента Володимира Путіна», — пише газета.

У четвер, 15 жовтня, Європейський союз ввів санкції проти росіян за отруєння Навального. У ЄС зазначили, що Навальний «перебував під пильним наглядом Федеральної служби безпеки під час поїздки до Сибіру в серпні 2020 року». З огляду на те що російський політик перебував під наглядом ФСБ і що його отруїли «Новачком», який доступний тільки російським державним структурам, Єврокомісія заявила, що вважає відповідальною за це ФСБ.

Зазначимо, що Кремль неодноразово заперечував свою причетність. У Путіна пропонували різні пояснення недуги Навального, зокрема, отруєння як PR-хід.

Два джерела повідомляють, що, за їхньою інформацією, Навального отруїла Друга служба ФСБ, відповідальна за боротьбу з тероризмом і внутрішніми політичними погрозами. Вони припускають, що «спецоперацію» провели не для того, щоб убити Навального, а для того, щоб зробити йому недвозначне попередження і змусити покинути країну.

Джерела в бесіді з лондонським слідчим відділом Dossier Center заявили, що вибір «Новачка» був навмисним. Вони підкреслили, що якби служба безпеки хотіла вбити Навального, вона могла б це зробити.

Російський журналіст-розслідувач та експерт російських служб безпеки Андрій Солдатов сказав, що причетність Другої служби «цілком імовірна». Її очолює генерал Олексій Сєдов, колишній офіцер КДБ з Санкт-Петербурга. Він знає Путіна з 1990-х років і вважається його давньою довіреною особою.