Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху заявляють про масштабні втрати та відступ одна одної

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху заявляють про масштабні втрати та відступ одна одної

Сьогодні вранці в Нагірному Карабаху відбулися інтенсивні бої між азербайджанськими та провірменськими силами, після яких обидві сторони повідомляють про масштабні втрати та відступ одна одної. Бойові дії досягли найжорсткішого рівня з 1990-х років, коли було вбито близько 30 тисяч людей.

За даними невизнаної провірменської Нагірно-Карабаської Республіки, цього ранку у них 29 загиблих серед їхніх військових, повідомляє Reuters. Загалом від початку бойових дій проти Азербайджану, з 27 вересня, загинули 633 військових НКР.

За даними Вірменії, Азербайджан розгорнув масштабний наступ після інтенсивного артилерійського обстрілу.

«Кілька разів атакуючими хвилями вони намагалися зайняти наші позиції, але завдяки мужності та майстерності вірменських солдатів були відкинуті назад зі значними втратами», — написав представник Міноборони Вірменії Арцрун Ованнісян у Facebook.

Азербайджан надає протилежну інформацію, звинувачуючи в артилерійських, ракетних і мінометних обстрілах та подальшому наступі вірменські війська.

«Уночі противник намагався активізуватися на деяких напрямках фронту. Наші війська придушили активність противника, і він зазнав великих втрат», — заявляє Міноборони Азербайджану.

У повідомленні йдеться про знищення кількох ворожих танків, гармат, автомобілів і «великої кількості живої сили», а також про «випадки масового дезертирства» й «нестачу продовольства та боєприпасів» серед вірменських військ.

За даними кожної зі сторін конфлікту, саме за нею зберігається тактична перевага.

Прем’єр-міністр Вірменії закликав Францію та США підтримати зусилля Росії зі стабілізації регіону.

«Я думаю, що Росія має відігравати ще більш значущу роль, включно з відновленням стабільності та миру в Нагірному Карабаху», — сказав Нікол Пашинян в інтерв’ю швейцарському каналу RTS.

Вірменський лідер також додав, що «якщо ситуація погіршиться, Росія та Організація договору про колективну безпеку виконуватимуть свої зобовʼязання щодо Вірменії».