Апеляційний суд Києва призначив на 22 жовтня розгляд апеляції ПриватБанку на рішення Вовка про стягнення $350 млн на користь Суркісів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Апеляційний суд Києва призначив на 22 жовтня розгляд апеляції ПриватБанку на рішення Вовка про стягнення $350 млн на користь Суркісів

Tverezo.info

Київський апеляційний суд розгляне апеляцію ПриватБанку на ухвалу судді Печерського райсуду Києва Сергія Вовка про примусове стягнення $350 мільйонів на користь компаній братів Суркісів 22 жовтня.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на пресслужбу банку.

«Розгляд апеляції на ухвалу судді Вовка призначено на 22 жовтня», — повідомили у ПриватБанку.

Нагадаємо, 8 вересня Верховний суд зупинив виконання рішення Печерського суду про виплату компаніям Суркісів та одночасно відкрив провадження за касаційною скаргою Кабінету міністрів на ухвалу Печерського суду від 9 лютого 2017 року. Як уточнюють у банку, дата засідання по розгляду касації наразі не призначена.

Про що йдеться?

Члени сімʼї Суркісів тривалий час судяться з Національним банком у звʼязку з приватизацією ПриватБанку, де брати Ігор та Григорій Суркіси тримали значні суми коштів. В НБУ переконані, що вони отримували кредити й розміщували депозити не на ринкових умовах, а завдяки особливим домовленостям із колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з колишніми власниками банку, і скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму $250 мільйонів обміняли під час націоналізації на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню. Але Верховний суд 15 червня остаточно визнав Суркісів особами, пов’язаними з колишніми власниками банку, і не задовольнив їхній позов про стягнення коштів.

Однак офшорні компанії, які тримали ці депозити, подали черговий позов до ПриватБанку про порядок виконання рішення суду від 2017 року — тоді Київський апеляційний адміністративний суд зобовʼязав банк повернути сімʼї Суркісів $259 мільйонів.

2 вересня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення, що ПриватБанк має повернути братам Суркісам $250 млн та ще майже $100 млн відсотків — загалом майже 10 мільярдів гривень за чинним курсом.