У Кремлі та Держдумі відповіли на заяву Навального про Путіна: «Безстидник і негідник» співпрацює з ЦРУ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Кремлі та Держдумі відповіли на заяву Навального про Путіна: «Безстидник і негідник» співпрацює з ЦРУ

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Голова Держдуми Вʼячеслав Володін заявив, що опозиційного політика Олексія Навального вдалося врятувати завдяки діям російських пілотів, лікарів і президента Володимира Путіна. Про це Володін сказав у відповідь на заяву Навального про причетність Путіна до його отруєння.

Глава Держдуми назвав опозиціонера «безстидником та негідником». «Путін врятував його життя. Якщо те, що з ним трапилося, було зрежисовано спецслужбами західних держав, тоді його заява укладається в цю логіку», — сказав Володін.

Він заявив, що отруєння Навального «було інсценовано зарубіжними країнами, щоб створити напругу в Росії під час підведення підсумків виборів у Білорусі, блокувати нашу країну і не дозволити захистити суверенітет союзної нам держави». Володін також звинуватив Навального в роботі зі спецслужбами та владою західних країн.

Водночас у Кремлі заявили, що з опозиціонером «працюють фахівці Центрального розвідувального управління США».

«Скажу так, напевно, не пацієнт [саме так у Кремлі називають Навального з моменту отруєння] працює із західними спецслужбами, а західні спецслужби працюють з ним. Так буде коректніше. Справді, є така інформація. Я навіть можу сказати конкретно: з ним у ці дні працюють фахівці ЦРУ», — сказав речник Путіна Дмитро Пєсков, якого цитує ТАСС. Він також заявив, що звинувачення Навального на адресу Путіна є «абсолютно безпідставними і неприпустимими».

У Навального відреагували на обидва звинувачення, наголосивши, що це «не означає нічого, крім медійної підготовки Кремля до звіту ОЗХЗ». «Мабуть, там буде щось бомбічне і залізобетонні звинувачення», — написав керівник відділу розслідувань Фонду боротьби з корупцією Георгій Албуров.

Дещо пізніше стало відомо, що Навальний подає до суду на Пєскова через заяви про «звʼязок із ЦРУ».

Нагадаємо, в інтервʼю Der Spiegel Навальний заявив, що до його отруєння причетний особисто президент Росії Володимир Путін. «Я стверджую, що за цим злочином стоїть Путін, і у мене немає інших версій події», — сказав Навальний.