Навальний: За моїм отруєнням стоїть Путін. Інших версій нема

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Навальний: За моїм отруєнням стоїть Путін. Інших версій нема

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Російський опозиційний політик Олексій Навальний заявив, що до його отруєння причетний особисто президент Росії Володимир Путін. Про це він сказав в інтервʼю німецькому виданню Der Spiegel.

«Я стверджую, що за цим злочином стоїть Путін, і у мене немає інших версій події», — заявив Навальний.

Під час інтерв’ю опозиціонер також підтвердив, що після курсу лікування в Німеччині повернеться в Росію. «Моя робота зараз - залишатися хлопцем, який не боїться. І я не боюся!», — наголосив він.

22 вересня французьке видання Le Monde повідомило, що Путін під час останньої телефонної розмови з Макроном припустив, ніби Навальний сам отруївся нервово-паралітичною речовиною типу «Новачок», і назвав його «простим баламутом в інтернеті». У Кремлі заявили, що у статті Le Monde нібито «є неточності» і вони не вірять, що запис розмови могли передати у пресу. Франція почала розслідування витоку розмови.

  • Олексій Навальний потрапив до лікарні Омська із сильним отруєнням 20 серпня. Він летів із Томська до Москви й на борту йому стало зле. Літак екстрено посадили, політика відправили до реанімації, де він впав у кому. Є підозра, що йому підсипали отруту в чай — це єдине, що він пив того ранку. 21 серпня в лікарні назвали основний діагноз — порушення обміну речовин і падіння рівня цукру у крові. Після тривалих переговорів Навального відправили літаком до Німеччини.
  • 2 вересня уряд Німеччини оголосив, що російського політика Навального отруїли речовиною з групи «Новачок». Після цього Ангела Меркель і багато інших світових лідерів зажадали від Росії пояснень. Зі свого боку РФ вимагає доказів отруєння Навального. 23 вересня в німецькій клініці «Шаріте» повідомили, що Навального виписали.
  • У Навального заявили, що пляшку зі слідами «Новачка» вилучили з його готельного номера в Томську та перевезли до Німеччини.
  • Канцлер Німеччини Ангела Меркель відвідала Навального у «Шаріте». ЗМІ тоді зазначали, її є черговим свідченням того, що вона не готова спустити справу на гальмах.