Росія заявила про перекидання найманців з Сирії та Лівії в Нагірний Карабах. Грузія запропонувала майданчик для переговорів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що в зону бойових дій в район Північного Карабаху перекинули найманців з Лівії і Сирії для участі в азербайджано-вірменському конфлікті.

Про це йдеться в заяві МЗС.

«За деякими відомостями, в зону нагірно-карабаського конфлікту здійснюється перекидання бойовиків незаконних збройних формувань, зокрема з Сирії, Лівії, з метою безпосередньої участі в бойових діях. Глибоко стурбовані цими процесами [...]. Закликаємо керівництво зацікавлених держав вжити дієвих заходів щодо недопущення використання іноземних терористів і найманців у конфлікті», — заявили у відомстві, але не уточнили про яких саме найманців йдеться.

Раніше були непідтверджені повідомлення про те, що Туреччина відправила бійців з Сирії на підмогу силам Азербайджану. Москва ж засуджує допомогу і підтримку Туреччиною азербайджанської сторони, але сама не готова надавати Вірменії військову допомогу. Вірменія при цьому повідомляла, що турецькі винищувачі атакують її позиції з території Азербайджану і 29 вересня турецький F-16 збив штурмовик Су-24. Туреччина і Азербайджан це заперечують.

Сьогодні вдень президент Франції Емманюель Макрон звинуватив Туреччину у підбурюванні Азербайджану до посилення бойових дій. У Туреччині заявили, що підтримка Вірменії в конфлікті прирівнюється до підтримки окупації вірменськими військами Нагірного Карабаху.

У Франції також заявили, що мають намір створити робочу групу за принципом «мінської» між Україною і Росією, до якої увійдуть Росія, Франція, США, а також представники Вірменії та Азербайджану.

Тим часом уряд Грузії заявив, що готовий надати майданчик для переговорів за посередництва ОБСЄ.

  • В районі Нагірного Карабаху четвертий день тривають запеклі бої між військовими Азербайджану і Вірменії за підтримки сил невизнаної Нагірно-Карабахської Республіки. Кожна сторона повідомляє про свої військові успіхи, публікуючи відео знищення техніки, живої сили і опорних пунктів, але не дає повну інформацію про власні втрати. Міністерства оборони країн повідомляють про значні втрати противника і замовчують свої власні.
  • У цьому конфлікті Україна заявила про підтримку Азербайджану і зазначила, що цей принцип є незмінним.