Кремль не планує надавати Вірменії військову допомогу та засуджує Туреччину, яка підтримала Азербайджан

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Кремль не планує надавати Вірменії військову допомогу та засуджує Туреччину, яка підтримала Азербайджан

Nikolay Vorobyev / Unsplash

Кремль виступає категорично проти підтримки жодної зі сторін у війні за Нагірний Карабах і засуджує всіх, хто готовий втрутитися. Про це заявив речник президента Росії Дмитро Пєсков у відповідь на слова про підтримку Азербайджану з боку очільника дипломатії Туреччини.

Про це повідомляє Интерфакс.

Раніше голова турецького МЗС Мевлют Чавушоглу заявляв, що його держава повністю підтримує Азербайджан і готова надати йому як військову, так і політичну підтримку.

Зі свого боку Пєсков сказав, що Кремль не надасть військової допомоги Вірменії, бо прагне якнайшвидшого перемир’я в регіоні.

«Будь-які заяви про військову підтримку чи військову активність, однозначно, підливають олії у вогонь. Ми категорично проти цього, ми не згодні з такою постановкою питання», — сказав речник Володимира Путіна.

За словами Пєскова, Росія закликає усі країни й особливо своїх партнерів на кшталт Туреччини переконати Азербайджан і Вірменію припинити вогонь і повернутися до «мирного врегулювання цього застарілого конфлікту політико-дипломатичними засобами».

  • Уранці 27 вересня місто Степанакерт, а також інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли з «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху — Азербайджан і Вірменія — звинуватили одна одну в черговій ескалації.
  • Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села та позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах.
  • Ані Вірменія, ані Азербайджан не оприлюднили офіційну кількість загиблих внаслідок ескалації. Проте обидві країни стверджують про «сотні вбитих військових супротивника».
  • 28 вересня Вірменія заявила, що Туреччина перекидає у Нагірний Карабах військових із Сирії, аби ті воювали на боці Азербайджану. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у відповідь заявив про «окупацію» регіону Вірменією.