У регіоні Нагірного Карабаху чергове загострення — Вірменія та Азербайджан звинувачують один одного в обстрілах

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У регіоні Нагірного Карабаху чергове загострення — Вірменія та Азербайджан звинувачують один одного в обстрілах

MoD of Armenia

Вранці 27 вересня Азербайджан завдав ракетних ударів по лінії зіткнення у спірному регіоні Нагірного Карабаху. Про це повідомляє Міністерство оборони Вірменії.

Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Азербайджан обстріляв столицю Карабаху Степанакерт та інші населені пункти з систем «Град». Прессекретар Міноборони Вірменії повідомила, що збройні сили у відповідь збили два азербайджанських вертольоти і три безпілотні літальні апарати.

Міністерство оборони Азербайджану спростовує збиття своєї техніки. Водночас відомство повідомляє, що Вірменія обстріляла села і позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Міністерство заявило, що серед мирного населення є вбиті та поранені, їхня кількість уточнюється.

Також командування армії Азербайджану прийняло рішення почати операцію контрнаступу по всьому фронту. Якщо військові виявлять велику кількість солдатів, військових обʼєктів і техніку Вірменії, вони знищать їх.

Премʼєр Вірменії Пашинян заявив, що азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах.

Президент невизнаної Нагірно-Карабахської республіки Араїк Арутюнян запровадив військовий стан та оголосив загальну мобілізацію. Про це повідомив його прессекретар Ваграм Погосян.

  • Чергові бої між Азербайджаном і Вірменією почалися вдень 12 липня. Азербайджан заявив, що підрозділи вірменських військових обстріляли з артилерії територію країни. Вірменська сторона говорила, що солдати противника спробували перетнути кордон.
  • 13 липня Збройні сили Азербайджану знищили вірменський опорний пункт. За офіційними даними, вірмени втратили вбитими двох військових, Азербайджан — чотирьох військовослужбовців убитими і пʼятьох пораненими.
  • Вірменія й Азербайджан понад 30 років воюють за контроль над Нагірним Карабахом. Активна війна на етнічному підґрунті тривала з 1988 року до травня 1994 року, але військові зіткнення продовжились і після підписання мирного договору.