Вірменія звинуватила Туреччину у знищенні свого штурмовика Су-25. Анкара все заперечує

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міноборони Вірменії заявило, що вірменський штурмовик Су-25 був збитий турецьким винищувачем F-16, який вилетів з азербайджанської території.

Речниця Міністерства оборони Вірменії Шушан Степанян зазначила, що літак збили в повітряному просторі Вірменії, а пілот загинув.

За даними вірменської сторони, інцидент стався вдень 29 вересня. Турецький винищувач піднявся з аеродрому міста Гянджа і прикривав дії азербайджанської авіації та безпілотників, які завдавали удари по пунктах Варденіс, Мец Масрік і Сотк на території Вірменії. Сили ППО засікли винищувач вже на території Азербайджану на висоті 8 200 метрів.

Як повідомляє Reuters, Туреччина заперечує причетність свого винищувача. Офіційна Анкара назвала заяву абсолютно неправдивою та зазначила, що будь-який подібний інцидент означав би серйозну ескалацію конфлікту в регіоні Південного Кавказу.

При цьому Туреччина вимагає від Вірменії «піти з територій, що перебувають під її окупацією замість того, щоб вдаватися до дешевих пропагандистських прийомів».

Азербайджан, який вже кілька днів веде активні бої з Вірменією в районі Нагірного Карабаху, також запевняє, що турецький винищувач не збивав літак ВПС Вірменії.

  • Уранці 27 вересня місто Степанакерт, а також інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли з «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху — Азербайджан і Вірменія — звинуватили одна одну в черговій ескалації.
  • Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села та позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах.
  • Ані Вірменія, ані Азербайджан не оприлюднили офіційну кількість загиблих внаслідок ескалації. Проте обидві країни стверджують про «сотні вбитих військових супротивника».
  • 28 вересня Вірменія заявила, що Туреччина перекидає у Нагірний Карабах військових із Сирії, аби ті воювали на боці Азербайджану. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у відповідь заявив про «окупацію» регіону Вірменією.
  • Туреччина заявила про готовність підтримати Азербайджан на полі бою в Нагірному Карабаху. Кремль не планує надавати Вірменії військову допомогу і засуджує Туреччину, яка підтримала Азербайджан.