Бої у Нагірному Карабаху: президент Азербайджану висунув ультиматум Вірменії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Бої у Нагірному Карабаху: президент Азербайджану висунув ультиматум Вірменії

Celestino Arce / NurPhoto / Getty Images

Азербайджан припинить військові дії у Нагірному Карабасі, якщо звідти негайно і в повному складі піде армія Вірменії. Про це заявив президент країни Ільхам Алієв, передає Интерфакс.

«Вірменія повинна відмовитися від окупаційної політики. Замість цього премʼєр-міністр Вірменії ставить перед нами умови, він поставив перед нами сім умов. Я не так давно заявив, що ми відкидаємо ці умови. У нас тільки одна умова — Військові сили Вірменії безумовно, в повному складі і негайно повинні покинути наші землі. Ця умова в силі, і якщо уряд Вірменії її виконає, бої припиняться, кров перестане проливатися і встановиться мир у регіоні», — сказав Алієв.

За його словами, він попереджав, що у разі неефективності мирних переговорів, Азербайджан вирішить питання військовим шляхом, адже хоче відновити територіальну цілісність.

Алієв додав, що в ході чотириденних боїв Азербайджану вдалося зайняти стратегічні висоти, звільнити ряд територій, які довгий час перебували під окупацією.

  • Уранці 27 вересня місто Степанакерт, а також інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли з «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху — Азербайджан і Вірменія — звинуватили одна одну в черговій ескалації.
  • Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села та позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах.
  • Ані Вірменія, ані Азербайджан не оприлюднили офіційну кількість загиблих внаслідок ескалації. Проте обидві країни стверджують про «сотні вбитих військових супротивника».
  • Туреччина заявила про готовність підтримати Азербайджан на полі бою в Нагірному Карабаху.
  • У цьому конфлікті Україна заявила про підтримку Азербайджану й наголосила, що цей принцип є незмінним.