Вірменія та Азербайджан публікують відео зі знищенням техніки один одного та сперечаються про втрати

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В районі Нагірного Карабаху четвертий день тривають запеклі бої між військовими Азербайджану та Вірменії за підтримки сил невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки. Сторони використовують одна проти одної всі доступні засоби — безпілотники, великокаліберну артилерію, реактивні системи залпового вогню, танки і бойову авіацію.

При цьому кожна сторона повідомляє про свої військові успіхи, публікуючи відео знищення техніки, живої сили і опорних пунктів, але не дає повну інформацію про власні втрати. Міністерства оборони країн повідомляють про значні втрати противника і замовчують свої власні. За останні дві доби, за даними відомств країн, значно посилилися атаки і обстріли.

Азербайджан

Міноборони Азербайджану другий день активно публікує відео знищень техніки, артилерії і вірменських солдатів за допомогою бойових дронів. У відомстві кажуть, що проводять контрнаступальну операцію на півночі Нагірного Карабаху, який окупували вірмени.

На кадрах з безпілотника можна побачити атаки на танки і вогневі точки.

На одному з відео чітко видно пряме влучення у вантажівку, оточену солдатами. Судячи з кадрів, на місці загинули щонайменше 10 людей.

29 вересня оборонне відомство опублікувало фото військового квитка вбитого вірменського командира інженерного полку, дислокованого в Ечміадзині.

Міністерство оборони Азербайджану

У той же час Міноборони Азербайджану говорить про оточення угруповання вірменських сил на Агдере-Тертерському напрямку. До цього відомство стверджувало, що в оточення потрапив вірменський гарнізон міста Мардакерт. Обидві інформації не підтвердилися.

Вірменія

Прессекретарка Міноборони Вірменії Шушан Степанян повідомляє, що по всій лінії фронту в Карабасі йдуть запеклі артилерійські бої. Вірменські сили знищують в основному, за її словами, самохідну артилерію, танки і безпілотники.

При цьому у відомстві звинувачують сили Азербайджану в обстрілі населених пунктів, через що гинуть мирні жителі. Також вони нібито використовують населені пункти як щит для техніки. Азербайджан ці заяви спростовує.

На відеозаписах від сил Вірменії також можна побачити розстріл живої сили противника.

Вірменія продовжує звинувачувати і Туреччину в авіапідтримці сил Азербайджану. Напередодні ЗС Вірменії повідомили про знищення штурмовика Су-25 турецьким винищувачем F-16. Згодом були показані кадри з місця катастрофи, де загинув пілот. Туреччина заперечує участь своєї авіації, але вірмени запевняють, що F-16 вилітають з баз Азербайджану.

Різниця у втратах

Міноборони Азербайджану зранку 30 вересня заявило, що за три дні боїв Збройні сили Вірменії втратили до 2,3 тисячі вбитими і пораненими, 130 танків та іншої важкої техніки, понад 200 артилерійських установок і навіть один ракетний комплекс С-300. При цьому свої втрати відомство не називає.

Міноборони Вірменії заявляє, що азербайджанські сили втратили з початку бойових дій 790 військових вбитими і майже 2 тисячі пораненими, 137 танків, 7 вертольотів і 72 безпілотники. Втрати особового складу також не називають.

  • Уранці 27 вересня місто Степанакерт, а також інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли з «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху — Азербайджан і Вірменія — звинуватили одна одну в черговій ескалації.
  • Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села та позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах.
  • Туреччина заявила про готовність підтримати Азербайджан на полі бою в Нагірному Карабаху.
  • У цьому конфлікті Україна заявила про підтримку Азербайджану й наголосила, що цей принцип є незмінним.