Радбез ООН засудив ескалацію конфлікту між Азербайджаном і Вірменією та закликав до негайного перемирʼя

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Azərbaycan Respublikası Müdafiə Nazirliyi / YouTube

Рада Безпеки ООН закликала Азербайджан і Вірменію до негайного перемир’я в боях за Нагірний Карабах та продовження переговорів щодо конфлікту, який загрожує ескалацією в усьому регіоні. Раніше обидві сторони конфлікту відкинули можливість мирного вирішення статусу спірної території, звинувачуючи одна одну в провокаціях.

Про це повідомляє The Guardian.

На переговорах Радбезу щодо ситуації на Кавказі засудили застосування військової сили. Рішення органу підтримав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, який закликав припинити бої та негайно повернутися до переговорів.

За результатами трьох днів запеклих боїв сторони звітують про втрати одна одної, рахунок яких переходить на сотні. Зокрема Вірменія просить по допомогу Росію та звинувачує Туреччину у втручанні в конфлікт на боці Азербайджану.

Міжнародна спільнота від початку ескалації закликала кавказькі держави до припинення вогню через суперечності щодо Карабаху, який де юре належить Азербайджану, але контролюється провірменськими збройними формуваннями з 1994 року.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Вірменія зриває мирний процес вирішення приналежності спірної території, а її лідер Нікол Пашинян відкрито називає Карабах частиною своєї держави. За його словами, переговорна група в Мінську, заснована ОБСЄ, постановила про необхідність передачі регіону під контроль Баку.

Своєю чергою Пашинян заявив, що в конфлікту немає воєнного розвʼязку та закликав до компромісу, якого можливо досягти за умови «негайного припинення агресії проти Нагірного Карабаху та Вірменії».

«Ми всі сприймаємо це як екзистенційну загрозу для нашої країни, в основному сприймаємо це як війну, оголошену вірменському народу, і наш народ зараз просто змушений використовувати право на самооборону», — сказав прем’єр Вірменії у ефірі російського телебачення.

Напередодні обидві сторони звинуватили одна одну в обстрілах території за межами спірного Карабаху. Зокрема Азербайджан заявляє, що збройні формування, підтримувані Вірменією, окупували додаткову частину його території.

  • Уранці 27 вересня місто Степанакерт, а також інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли з «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху — Азербайджан і Вірменія — звинуватили одна одну в черговій ескалації.
  • Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села та позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах.
  • Ані Вірменія, ані Азербайджан не оприлюднили офіційну кількість загиблих внаслідок ескалації. Проте обидві країни стверджують про «сотні вбитих військових супротивника».
  • 28 вересня Вірменія заявила, що Туреччина перекидає у Нагірний Карабах військових із Сирії, аби ті воювали на боці Азербайджану. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у відповідь заявив про «окупацію» регіону Вірменією.
  • Туреччина заявила про готовність підтримати Азербайджан на полі бою в Нагірному Карабаху. Кремль не планує надавати Вірменії військову допомогу і засуджує Туреччину, яка підтримала Азербайджан.