Радбез ООН проведе закриту зустріч щодо ситуації в Нагірному Карабаху

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Радбез ООН проведе закриту зустріч щодо ситуації в Нагірному Карабаху

Flickr / Vad Z

Сьогодні у форматі закритих консультацій Рада безпеки ООН обговорить конфлікт у Нагірному Карабаху між Вірменією та Азербайджаном. Запит про обговорення надійшов від пʼятьох європейських країн.

Про це повідомляє «Інтерфакс» з посиланням на джерело в штаб-квартирі ООН.

Зустріч у форматі закритих консультацій в розділі «різне» відбудеться одразу після засідання Радбезу по ситуації на Близькому Сході, яке почнеться о 15:00 за нью-йоркським часом.

Обговорення ескалації конфлікту в Нагірному Карабаху організують на вимогу Франції, Німеччини, Великої Британії, Естонії та Бельгії.

Вчора генсек ООН Антоніу Гутерреш переговорив із президентом Азербайджану та прем’єр-міністром Вірменії. Він закликав обох лідерів до поновлення мирного процесу в рамках Мінської групи ОБСЄ, негайного припинення вогню та направлення спостерігачів у регіон.

  • Уранці 27 вересня місто Степанакерт, а також інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли з «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху — Азербайджан і Вірменія — звинуватили одна одну в черговій ескалації.
  • Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села та позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах.
  • Вірменія оголосила про воєнний стан і початок загальної мобілізації чоловіків у віці до 55 років. Наступного дня Азербайджан теж оголосив часткову мобілізацію.
  • Парламент Азербайджану ухвалив постанову про воєнний стан у деяких містах країни через ескалацію конфлікту в Нагірному Карабаху.
  • В Азербайджані заблокували майже всі соцмережі. Це пояснюють «протидією вірменським провокаціям».
  • У Кремлі заявили, що бойові дії між Азербайджаном і Вірменією у Нагірному Карабаху повинні бути негайно припинені, а ескалацію конфлікту назвали приводом для «серйозного занепокоєння».