Вірменія просить допомоги Росії у конфлікті у Нагірному Карабаху. Кремль закликає припинити бойові дії та не шукати винних

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Кремлі заявили, що бойові дії між Азербайджаном і Вірменією у Нагірному Карабаху повинні бути негайно припинені. А ескалацію конфлікту назвали приводом для «серйозного занепокоєння». Про це сказав речник Кремля Дмитро Пєсков, якого цитує «Дождь».

«Вважаємо, що бойові дії негайно повинні бути припинені, а конфлікт має перейти в політико-дипломатичне русло. Ми закликаємо до максимальної стриманості та відмови від будь-яких кроків, які можуть спровокувати подальше ускладнення ситуації», — заявив Пєсков.

На запитання про бачення Кремля, хто є ініціатором відновлення конфлікту, Пєсков відповів, що зараз не потрібно з цим розбиратися. «Зараз дуже важливо насамперед припинити бойові дії, а не розбиратися з тим, хто має рацію, а хто винен. Росія завжди займала зважену позицію, і саме ця позиція дозволяє їй використовувати свої добрі відносини й з Азербайджаном, і з Вірменією», — сказав Пєсков.

Водночас посол Вірменії у Росії Вардан Тоганян в ефірі «Эхо Москви» заявив про «взаєморозуміння, яке існує між Москвою і Єреваном». Дипломат також не виключає звернення до Росії з проханням про нові поставки зброї за потреби. У коментарі «РИА новости» він уточнив, що наразі не йдеться про зовнішню військову допомогу Вірменії.

Помічник президента Азербайджану Хікмет Гаджієв заявив, що Баку розцінює нинішнє загострення в Карабаху як «вітчизняну війну». «Для нашого народу це вітчизняна війна. Такі події трапляються в долі кожного народу. І ми в такі хвилини хотіли б бачити справжню позицію держав», — наголосив Гаджієв, якого цитує «РИА новости».

  • Уранці 27 вересня місто Степанакерт, а також інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли з «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху — Азербайджан і Вірменія — звинуватили одна одну в черговій ескалації.
  • Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села та позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах.
  • Вірменія оголосила про воєнний стан і початок загальної мобілізації чоловіків у віці до 55 років. Наступного дня Азербайджан теж оголосив часткову мобілізацію.
  • Парламент Азербайджану ухвалив постанову про воєнний стан у деяких містах країни через ескалацію конфлікту в Нагірному Карабаху.