Конфлікт у Нагірному Карабаху: президент Азербайджану Ільхам Алієв оголосив часткову мобілізацію

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Конфлікт у Нагірному Карабаху: президент Азербайджану Ільхам Алієв оголосив часткову мобілізацію

Міністерство оборони Азербайджану

В Азербайджані оголошено часткову мобілізацію через ескалацію конфлікту в регіоні Нагірного Карабаху.

Відповідне розпорядження президента країни Ільхама Алієва опубліковане на сайті глави держави.

«Керуючись пунктом 25 статті 109 Конституції Азербайджанської Республіки, постановляю оголосити часткову мобілізацію в Азербайджанській Республіці», — йдеться в документі.

Тим часом сторони повідомляють суперечливі дані про втрати. Увечері 27 вересня Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія під час боїв у неділю на лінії зіткнення в Карабаху втратила понад 550 бійців.

Зранку 28 вересня Міністерство оборони Вірменії спростувало цю інформацію. У Міноборони зауважили, що загинули приблизно 200 азербайджанських військовослужбовців.

За даними невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки, з вірменської сторони загинула 31 особа.

  • Уранці 27 вересня місто Степанакерт, а також інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли з «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху — Вірменія й Азербайджан — звинуватили одна одну в черговій ескалації.
  • Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села та позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах.
  • Вірменія оголосила про воєнний стан і початок загальної мобілізації чоловіків у віці до 55 років. Азербайджан до цього заявляв, що не має потреби в мобілізації, адже армія укомплектована.
  • Парламент Азербайджану ухвалив постанову про воєнний стан у деяких містах країни через ескалацію конфлікту в регіоні Нагірного Карабаху.