У Вірменії оголосили воєнний стан та мобілізацію через події в Нагірному Карабасі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Вірменії оголосили воєнний стан та мобілізацію через події в Нагірному Карабасі

Mikhail Svetlov / Getty Images

Уряд Вірменії оголосив у країні воєнний стан і загальну мобілізацію через події у Нагорному Карабасі. Про це заявив премʼєр-міністр країни Нікол Пашинян у Facebook.

«Дорогі співвітчизники, зараз за рішенням уряду у Вірменії оголошується воєнний стан і загальна мобілізація. Весь особовий склад закликаю зʼявитися до військових комісаріатів в імʼя Батьківщини, в імʼя перемоги», — заявив він.

МЗС України заявило, що вивчає обставини конфлікту та закликало сторони повернутись до діалогу заради мирного врегулювання конфлікту.

Нагадаємо, вранці 27 вересня місто Степанакерт та інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли із «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабасі — Вірменія та Азербайджан — звинуватили один одного в черговій ескалації.

Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села і позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах.

Президент Нагірно-Карабахської республіки Араїк Арутюнян оголосив військовий стан і загальну мобілізацію чоловіків, старших за 18 років.

  • Вірменія й Азербайджан понад 30 років воюють за контроль над Нагірним Карабахом. Активна війна на етнічному підґрунті тривала з 1988 року до травня 1994 року, але військові зіткнення продовжились і після підписання мирного договору.