«У Білорусі криза авторитарної влади». Макрон заявив, що Лукашенко повинен добровільно залишити посаду

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«У Білорусі криза авторитарної влади». Макрон заявив, що Лукашенко повинен добровільно залишити посаду

Mike Bloomberg / Flickr

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенко слід добровільно піти зі своєї посади. Про це Макрон сказав в інтервʼю газеті Le Journal du Dimanche.

За його словами, у Білорусі зараз триває криза авторитарної влади, яка не здатна зрозуміти логіку демократії і намагається утриматися силою. «Зрозуміло, що Лукашенко повинен піти», — наголосив Макрон.

Він нагадав, що 14 вересня розмовляв із президентом Росії Володимиром Путіним. «У Росії дуже тісні взаємиини з Білоруссю […] Я сказав йому [Путіну], що Росія повинна зіграти свою роль, і ця роль може бути позитивною, якщо вона підштовхне Лукашенка до поваги виборчого права і звільнення політичних вʼязнів», — зазначив Макрон.

Також президент Франції висловив захоплення сміливістю учасників акцій протестів, особливо жінками, які щосуботи виходять на марші.

Раніше лідерка білоруської опозиції, екскандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська заявила, що хоче, аби Франція взяла на себе функції посередника для вирішення ситуації в Білорусі. Перед тим вона заявляла, що опозиція буде розглядати Росію як учасника процесу переговорів, якщо політичну кризу в Білорусі не вдасться вирішити без міжнародної допомоги.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 23 вересня Олександр Лукашенко влаштував власну інавгурацію на посаду президента Білорусі в Палаці незалежності в Мінську. На церемонії він заявив, що вступає на посаду «з особливим почуттям гордості за білорусів». Уперше в історії країни про інавгурацію не повідомляли заздалегідь на офіційному рівні. Після «інавгурації» опозиція закликала білорусів приєднатися до безстрокової акції непокори.
  • Деякі європейські країни заявили, що не визнають ані результатів президентських виборів у Білорусі, ані Лукашенка на посаді президента. У Євросоюзі також заявили, що не визнають легітимність Лукашенка і переглянуть свої взаємини з Білоруссю.