ООН: Спецслужби Венесуели за згоди Мадуро катували та вбивали громадян

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
ООН: Спецслужби Венесуели за згоди Мадуро катували та вбивали громадян

Jeenah Moon / Bloomberg via Getty Images

Спецслужби Венесуели та пов’язані з ними організації систематично порушували права людини, зокрема чинили вбивства, катування та інші злочини проти людства. Такого висновку дійшло розслідування ООН, переконане, що замовниками злочинів були президент Ніколас Мадуро та його оточення.

Про це повідомляє Reuters.

За даними ООН, президент Венесуели та міністри оборони й внутрішніх справ віддавали спецслужбам злочинні накази та сприяли їх виконанню. Розслідування підводить до того, що таким чином режим Мадуро хотів придушити опозицію.

У зібраних фактах щодо порушень прав людини зазначається, що жодне з них не було розслідувано у Венесуелі через руйнування демократичних установ у країні. ООН також має персональні дані силовиків, яких впізнали жертви репресій — за їхніми свідченнями представники армії, розвідки та поліції вчиняли позасудові страти.

Всього місія ООН провела 270 інтерв’ю з постраждалими та свідками порушень, колишніми чиновниками та юристами.

«Місія знайшла вагомі підстави вважати, що венесуельська влада та служби безпеки з 2014 року планували та вчиняли серйозні порушення прав людини, деякі з них — у тому числі й свавільні вбивства та систематичні катування — відносяться до злочинів проти людства», — йдеться в заяві місії.

Наразі керівництво Венесуели не коментує результати розслідування ООН.

Одним із виконавців злочинних наказів режиму вважають колишнього главу розвідки, генерала Крістофера Фігуера, який був співорганізатором проваленого в 2019 році повстання проти режиму. Серед убитих за розпорядженням уряду Мадуро назвали опозиційного члена парламенту Фернандо Албана і капітана флоту Рафаеля Акоста.

Також зазначається, що венесуельські силовики використовували надмірну силу у ході протестів, які завирували після переобрання Мадуро з 2018 року — зокрема використовували «нелетальну зброю в спосіб летальної, що призвело до загибелі демонстрантів».

Що це за розслідування?

Наприкінці вересня 2019 року Рада ООН з прав людини доручила провести розслідування порушень у Венесуелі з 2014 року. Більш ніж 5 млн громадян — близько ⅙ від усього населення — з того часу покинули країну через політичну, економічну та гуманітарну кризу.

Незалежна слідча група мала отримати необмежений доступ до всіх регіонів та в’язниць, де перебувають затримані. Таке рішення рада ООН ухвалила з подачі Аргентини, Бразилії, Канади, Чилі, Колумбії, Гватемали, Гаяни, Гондурасу, Парагваю та Перу.

Слідча група мала встановити факти порушень прав людини, якщо такі є, і надати їх Міжнародному кримінальному суду. Тоді представник Венесуели в ООН заявив, що не допустить розслідування. Доступу до країни група так і не отримала.

Вже в липні цього року комісар ООН Мішель Бачелет заявила про 7 тис. загиблих внаслідок операції одного зі спецпідрозділів, повідомляє Deutsche Welle. Більшість із позасудових страт офіційно вчинили через спротив правоохоронним органам. Ще майже 800 осіб були безпідставно заарештовані.