США розблокували частину грошей Венесуели та передали їх опозиції на потреби медиків. Уряд Мадуро спробував цьому завадити

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
США розблокували частину грошей Венесуели та передали їх опозиції на потреби медиків. Уряд Мадуро спробував цьому завадити

Rayner Pena / picture alliance via Getty Images

Уряд США розблокував частину рахунків уряду Венесуели з мільйонами доларів, щоб допомогти країні побороти жахливі наслідки гуманітарної кризи в купі з пандемією коронавірусу. Доступ до грошей передали венесуельському опозиціонеру Хуану Гуайдо, якого Вашингтон вважає легітимним президентом.

Про це повідомляє Reuters.

Опозиціонер, якого визнали президентом США та низка інших країн, оголосив, що витратить гроші на надбавки до зарплат медиків.

Загалом у Венесуелі близько 62 тисяч медпрацівників, які отримують від $5 на місяць. Гуайдо запропонував підняти зарплату до $100 і закликав зареєструватися на платіжній платформі AirTM.

Зі свого боку фактичний президент Ніколас Мадуро спробував ускладнити надходження цих коштів на потреби медицини, тож доступ до платформи оперативно заблокували.

«Треба бути дуже поганим, щоб заблокувати рахунки для чоловіків і жінок, які роблять все можливе для захисту нашого народу, коли вони мають отримати надбавки», — прокоментував ситуацію Гуайдо.

Після цього опозиціонер запропонував обійти урядове блокування AirTM через VPN і надав інструкції, як це зробити.

У липні венесуельська опозиція, яку США вважають легітимною владою, отримала доступ до $17 млн з арештованих урядових рахунків — їх мали передати через міжнародні органи охорони здоров’я для допомоги на боротьбу з коронавірусом.

Пізніше США пообіцяли Гуайдо ще понад $4 млн на потреби венесуельців із важким перебігом коронавірусної хвороби.

Країна зі зруйнованою економікою та складною гуманітарною кризою стикнулася цього року з пандемією коронавірусу, який інфікував понад 37 тисяч громадян і призвів до щонайменше 300 смертей. Експерти при цьому вважають, що справжні числа насправді значно вищі.