The Guardian: Вторгнення до Венесуели планували, щоб захопити Мадуро й отримати за це винагороду

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Вторгнення невеликого загону до Венесуели на початку тижня, яке закінчилось загибеллю 8 і затриманням понад 100 бойовиків, мало на меті викрадення президента Ніколаса Мадуро та отримання за це $15 млн нагороди від уряду США.

Про це повідомляє The Guardian.

Двоє громадян США з бойовиків, котрих затримали венесуельські спецслужби, заявили, що мали завдання захопити столичний аеропорт, з якого до США потім повинні були доставити викраденого президента Мадуро.

Президент Венесуели звинуватив у розробці цього плану свого суперника — лідера опозиції Хуана Гуайдо, а також президента США Дональда Трампа. Він також заявив, що його спецслужби давно проникли в лави бойовиків і тому знали про план від самого початку.

«Ми знали все. Що вони їдять, що не їдять. Що вони п’ють. Хто їх фінансував», — запевнив Мадуро.

Хуан Гуайдо, який заперечує свою причетність до вторгнення, звинуватив президента у відповідальності за кровопролиття, якщо той усе знав і нічого не зробив, щоб не допустити загибелі людей.

Голова Держдепу США Майкл Помпео заявив, що його держава не має до цього жодного стосунку, а якби й мала, то «все закінчилося б зовсім інакше», цитує видання. За словами чиновника, США «використають усі засоби», щоб повернути своїх громадян додому.

Що це було?

У 2019 році колишній американський спецназівець Джордан Гудро, чия охоронна компанія забезпечувала захист маршів підтримки Дональда Трампа, познайомився з венесуельським емігрантом Клівером Алькалою, який був генерал-майором армії та підтримував опозицію. Вони почали обговорювати можливість усунення від влади президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

Потім Джордан Гудро зустрівся з Хуаном Хосе Рендоном, стратегом лідера венесуельської опозиції Хуана Гуайдо. Рендон розробляв для Гуайдо плани з усунення президента, і навіть розглядав можливість піратських дій. Для цього найняли компанію Гудро за відносно невеликі гроші — $1,5 млн гонорару та ще $213 млн від майбутніх нафтових доходів. Гудро запевнив, що в нього є 800 людей для здійснення операції. Пізніше вони уклали угоду про усунення Мадуро і встановлення правління Гуайдо.

Гудро мав 45 днів на підготовку агентури у Венесуелі, яка б допомагала операції. Згодом венесуельці зрозуміли, що Гудро не має достатньо фаху та не заслуговує на довіру, тому відмовились від його послуг.

Коли Гудро зрозумів, що не отримає від Рендона грошей, то вхопився за оголошену в березні 2020 року можливість отримати за затримання Мадуро $15 млн від уряду США, який підозрював венесуельського президента у наркозлочинах. Гудро продовжив підготовку до вторгнення в таборі в Колумбії, де про це швидко дізналася місцева влада.

«Я втратив багато грошей… Я все життя був борцем за свободу», — сказав Гудро після провалу операції з захоплення президента Венесуели.

  • Наприкінці квітня минулого року лідер опозиції Хуан Гуайдо заявив про фінальну стадію зміни влади у Венесуелі й кінець режиму Ніколаса Мадуро. Після цього країною пройшла нова масштабна хвиля протестів. У травні Гуайдо також оголосив загальний страйк. Однак повалити режим Мадуро опозиції так і не вдалося.
  • У березні цього року Міністерство юстиції США висунуло звинувачення президенту Венесуели Ніколасу Мадуро в торгівлі наркотиками і запропонувало винагороду за його захоплення.
  • На початку тижня Венесуела відбила атаку невеликого загону американців. Президент Мадуро звинуватив у вторгненні опозицію і США.
  • Президент США Дональд Трамп не зміг відповісти на запитання про причетність до спроби морського вторгнення у Венесуелу.