Венесуела відбила атаку невеликого загону з американцями. Мадуро звинувачує у вторгненні опозицію і США

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Колишній «зелений берет» із США спробував 3 травня повалити уряд Венесуели силами невеликого загону з венесуельських силовиків-утікачів. Операція провалилася одразу після їхньої висадки на узбережжі поблизу столиці, а уряд Ніколаса Мадуро звинуватив у її підготовці опозицію та США.

Про це повідомляє The New York Times.

В результаті бою венесуельці затримали 13 бойовиків, ще 8 загинули.

Уряд Венесуели заявив про розгром вторгнення і звинуватив у його підготовці опозицію, Колумбію та США. Опозиція відповіла, що вся битва була інспірована самим Мадуро, щоб відвернути увагу від гуманітарної катастрофи, що панує в країні. Уряд США заперечив свою причетність до цього формування.

У день висадки загону бойовиків неподалік Каракаса американський ветеран Джордан Гудро разом із відставним венесуельським генералом Хав’єром Ньєто, якого в США підозрюють у наркозлочинності, опублікували відео, в якому заявили, що в Каракасі відбувається путч проти Мадуро, який має широку підтримку з боку венесуельських військових. Проте жодних ознак боїв у Каракасі виявлено не було.

Гудро заявив, що тренував разом із Ньєто кількадесят колишніх співробітників служб безпеки уряду Ніколаса Мадуро у таємному військовому таборі в Колумбії. Він також зазначив, що отримав контракт на військове вторгнення вартістю $213 млн від лідера венесуельської опозиції Хуана Гуайдо, якого США та ще 60 країн вважають легітимним президентом, але грошей не отримав. Сам Гуайдо заявив, що подібних контрактів ні з ким не укладав.

За словами Гудро, операцію спонсорували венесуельські емігранти, які працювали водіями в Uber у Колумбії. Свій план атаки на найбільш укріплену частину Венесуели Гудро пояснив запозиченням з тактики Олександра Македонського.

Уряд Венесуели заявив, що один з полонених бойовиків — агент Управління боротьби з наркотиками США, а серед знахідок є перуанські документи, великокаліберна зброя, засоби супутникового зв’язку та екіпіровка з американськими прапорами. Каракас пов’язує атаку 3 травня з відставним генерал-майором Клівером Алькалою, який перебуває під вартою у США через підозру в співучасті у наркотероризмі Ніколаса Мадуро. Як повідомляє Reuters, Мадуро також продемонстрував паспорти двох затриманих американців, схоплених наступного дня, і чию участь у вилазці підтвердив сам організатор загону.

Держдепартамент США заявив, що не має довіри до офіційної інформації Венесуели, чиє керівництво, на їхню думку, не гребує дезінформацією, аби прикрити свою неспроможність управляти країною.

  • США звинуватили президента Венесуели Мадуро у торгівлі наркотиками й дають $15 млн за його затримання.
  • У вересні минулого року Міністерство фінансів США ввело санкції проти оточення Мадуро, яке наживалося на програмі продовольчих субсидій.
  • Наприкінці квітня минулого року лідер опозиції Хуан Гуайдо заявив про фінальну стадію зміни влади в країні й кінець режиму Ніколаса Мадуро. Після цього країною пройшла нова масштабна хвиля протестів. У травні Гуайдо також оголосив загальний страйк. Однак повалити режим Мадуро опозиції так і не вдалося.