Як у Венесуелі відбувалися масштабні протести: втручання Росії і десятки затриманих активістів

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

У Венесуелі пройшли масштабні протести після заяви лідера опозиції Хуана Гуайдо про фінальну стадію зміни влади в країні та кінець режиму Ніколаса Мадуро.

Так, 30 квітня лідер опозиції заявив, що до протестувальників приєдналася частина військових.

«Народ Венесуели поклав кінець узурпації. В цей момент я зустрічаюся з основними військовими частинами збройних сил, починаємо заключний етап операції «Свобода», — зазначив він.

У відповідь на це глава МЗС Венесуели Хорхе Арреас заявив, що державного перевороту в країні не відбудеться, оскільки мітингувальників підтримує лише кілька десятків військових. Решту силовиків продовжує контролювати Мадуро.

Пізніше в мережі зʼявилося відео, як одні військові беруть під контроль зброю і техніку інших.

Більш того, деякі з військових намагалися задавити мітингувальників.

Наступного дня Державний секретар США Майк Помпео розповів журналістам CNN, що на тлі масових протестів Ніколас Мадуро був готовий втекти на Кубу, але Росія переконала його залишитися.

«Він був готовий полетіти цього ранку, наскільки нам було відомо, але росіяни наказали йому залишитися. В його уряді кілька людей також готувалися до відʼїзду», — зазначив він.

При цьому, стверджує Помпео, відповідальність за протести у Венесуелі лежать на Росії й Кубі.

«Ми сказали росіянам, ми сказали кубинцям, що це неприйнятно. Неприйнятно мучити людей голодом. Неприйнятно дозволяти хворим дітям залишатися без можливості отримати ліки», — підкреслив він.

У той же час Федеральне авіаційне управління (FAA) США, як розповідає Reuters, заборонило повітряним суднам країни літати над Венесуелою нижче, ніж 26 тис. футів (близько 8 тис. м).

Уточнюється, що дане розпорядження діятиме до моменту, поки його не скасує відомство. Всім літакам, які зараз перебувають у Венесуелі, FAA дало 48 годин, щоб залишити повітряний простір країни.

Голова неурядової організації «Венесуельський кримінальний форум» Альфредо Ромеро на своїй сторінці в Twitter заявив, що під час масових протестів були затримані 83 активісти.

«Ми підтверджуємо інформацію про 83 арешти за участь у маніфестаціях сьогодні», — зазначив він.

Крім того, за словами Ромеро, найбільша кількість затриманих була в штаті Сулія — 59 осіб. В інших регіонах ця цифра коливається від 1 до 4 чоловік.