У Венесуелі переходять з м’яса на кров. На тлі пандемії загострилася гуманітарна криза

Дата:
У Венесуелі переходять з м’яса на кров. На тлі пандемії загострилася гуманітарна криза

Carlos Becerra / Bloomberg via Getty Images

У Венесуелі, яка ще до пандемії коронавірусу стикнулася з гуманітарною катастрофою, населення недоотримує продовольчу допомогу і шукає провіант серед відходів м’ясної промисловості. У провінції десятки людей чергують біля бойні, щоб отримати коров’ячу кров.

Про це повідомляє Reuters.

Хоча у країні популярні страви з крові великої рогатої худоби, наразі це чи не єдине доступне джерело білку для багатьох венесуельців. За даними видання, кілограм м’яса у Венесуелі коштує як дві місячні мінімальні зарплати.

За програмою підтримки населення харчами у столиці Венесуели допомогу отримують близько 25% сімей, у провінції цей показник може сягати лише 4%. У благодійних організаціях країни переконані, що населення радше вбиває голод, ніж коронавірус.

Статистика зараження і смертності від коронавірусу у Венесуелі скромна — зареєстровано лише 440 хворих і 10 померлих, але значно більшим джерелом проблем є економічна криза, що панує майже 5 років. У 2019 році ООН визнала Венесуелу однією з 10 країн з найгіршою гуманітарною ситуацією. Так, ще до пандемії від недоїдання страждала майже третина 30-мільйонного населення — 9,3 млн осіб.

Уряд Ніколаса Мадуро звинувачує у кризі санкції та спроби усунути його від влади з боку США. Зі свого боку США звинувачують Мадуро в наркоторгівлі та придушенні демократії.

  • Наприкінці квітня минулого року лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо заявив про зміну влади й кінець режиму Ніколаса Мадуро. Після цього країною прокотилася масштабна хвиля протестів. У травні Гуайдо також оголосив загальний страйк. Однак повалити режим Мадуро опозиції так і не вдалося.
  • У березні цього року Міністерство юстиції США висунуло звинувачення президенту Венесуели Ніколасу Мадуро в торгівлі наркотиками і запропонувало винагороду за його затримання.
  • На початку травня Венесуела відбила атаку невеликого загону з американцями. Президент Мадуро звинуватив у вторгненні опозицію і США.
  • Президент США Дональд Трамп не зміг відповісти на запитання про причетність до спроби морського вторгнення у Венесуелу.
  • Організатор невдалого вторгнення до Венесуели Джордан Гудро планував викрасти президента Мадуро й отримати за це винагороду від уряду США.
  • В операціях Венесуели з переслідування учасників невдалого вторгнення помітили російських військових.