Трамп визнав лідера опозиції у Венесуелі Гуайдо президентом країни

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Трамп визнав лідера опозиції у Венесуелі Гуайдо президентом країни

Rayner Pena / picture alliance via Getty Images

Президент США Дональд Трамп офіційно визнав лідера опозиції Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели на тлі масових мітингів, у яких громадяни протестували проти соціалістичного уряду Ніколаса Мадуро. Офіційну заяву про це оприлюднив Білий дім.

Гуайдо оголосив себе тимчасовим виконувачем обовʼязків президента Венесуели за кілька хвилин до оголошення адміністрації Трампа. США раніше вже висловлювали свою підтримку Гуайдо, що викликало різко негативну реакцію у Ніколаса Мадуро.

11 січня Ніколас Мадуро офіційно розпочав свій другий президентський термін після виборів, які багато країн, у тому числі США, назвали недемократичними. Мадуро спирається на підтримку вищих військових чинів у Венесуелі, призначаючи генералів на високі посади в керівництві країни.

  • За прогнозами Міжнародного валютного фонду, інфляція в Венесуелі в 2018 році складе 1 мільйон відсотків. Вона вже досягла 108 тисяч відсотків. Падіння венесуельської економіки може припинитися, у кращому разі, у 2019 році. За даними МВФ, у 2017 році ВВП країни скоротився на 14%, а цього року очікують його зменшення на 18%.
  • Криза у Венесуелі загострилася після смерті глави держави Уго Чавеса. У 2013 році новим президентом став його соратник Ніколас Мадуро, який продовжив політику свого попередника. До початку 2014 року в країні загострилися економічні проблеми (в 2017 році 93% населення країни скаржилися на недоїдання), що призвело до гострої критики правлячого режиму та до політичної кризи.