Венесуела запроваджує криптовалюту El Petro для міжнародних платежів. Чи стане це рятівним колом для економіки?

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Венесуела запроваджує криптовалюту El Petro для міжнародних платежів. Чи стане це рятівним колом для економіки?

Carlos Becerra / Bloomberg via Getty Images

З 1 жовтня у Венесуелі вводять в обіг національну криптовалюту El Petro (Петро) для платежів у міжнародній торгівлі, пише видання El Nacional.

Про введення в обіг El Petro напередодні під час зустрічі з урядом оголосив президент Венесуели Ніколас Мадуро. Він підкреслив, що це «нафтова криптовалюта Боліварської Республіки Венесуела».

У чому проблема?

Про плани запуску El Petro стало відомо ще в 2017 році. Тоді Мадуро заявив, що забезпечена нафтою та іншими корисними копалинами криптовалюта покликана «зміцнити грошовий суверенітет, подолати економічну блокаду» та «допомогти країні перейти до нових форм міжнародного фінансування».

Проте парламент країни в січні 2018 року оголосив незаконним випуск El Petro, заявивши, що це суперечить Конституції країни.

Крім того, досі до кінця не зрозуміло, яка саме платформа була задіяна для випуску токенів — Ethereum (як це зазначено в «білому папері» проекту) або NEM (про яку йдеться в посібнику для інвесторів на сайті El Petro).

Гроші на візках

20 серпня у Венесуелі провели деномінацію національної валюти — з купюр прибрали пʼять нулів, а суверенний болівар, нову валюту країни, привʼязали до національної криптовалюти.

Влада Венесуели вирішила піти на грошову реформу через важку економічну кризу та гіперінфляцію. Вони спричинили неодноразові вуличні протести з вимогою відставки Мадуро, проте в травні його знову переобрали на посаду президента.

За прогнозами Міжнародного валютного фонду, інфляція в Венесуелі в 2018 році складе 1 мільйон відсотків. Вона вже досягла 108 тисяч відсотків. Падіння венесуельської економіки може припинитися, у кращому випадку, у 2019 році. За даними МВФ, у 2017 році ВВП країни впав на 14%, а цього року очікують скорочення на 18%.

Влада країни намагається якось стабілізувати економіку, оскільки люди масово тікають з Венесуели. Грошову реформу влади запускають у той момент, коли економіка країни перебуває у вкрай жалюгідному стані.

Flickr

Наочність ситуації чудово демонструють фотографії, на яких венесуельці стоять у чергах за овочами або мʼясом, рулонами туалетного паперу або упаковкою підгузників з пачками грошей, які вони несли не в гаманці або кишені, а везли на візках.