Влада Венесуели прибрала з болівара пʼять нулів і привʼязала його курс до криптовалюти. Він знецінився на 96%

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Влада Венесуели прибрала з болівара пʼять нулів і привʼязала його курс до криптовалюти. Він знецінився на 96%

panorama.com.ve

Влада Венесуели проводить одну з наймасштабніших девальвацій у світовій історії, в результаті якої офіційний обмінний курс болівара буде знижений на 96%, пише РБК.

Що сталося?

Уряд вирішив деномінувати національну валюту болівар — з неї приберуть пʼять нулів. Тобто старі 100 000 боліварів перетворяться в 1 суверенний болівар (так тепер називається валюта Венесуели). Крім того, болівар привʼязали до венесуельської державної криптовалюти Petro. Один петро дорівнюватиме вартості бареля венесуельської нафти — 60 доларів, або 3600 нових боліварів (360 мільйонів до деномінації).

Одночасно з деномінацією проведуть і девальвацію валюти. Влада не заявила про це прямо, але в такій ситуації вона може видатися не такою помітною. Так, якщо 17 серпня офіційний курс долара, встановлений Цб, становив близько 248 тисяч боліварів за долар (2,48 суверенних боліварів) , то з 20 серпня один долар коштує 60 суверенних боліварів (6 мільйонів боліварів). Тобто курс знизили в 24 рази.

Суверенний болівар

venezuelatuya.com

Новий курс близький до неофіційного, що діє на чорному ринку, зазначає Reuters. За даними американського економіста, професора Університету Джонса Хопкінса Стіва Ханке, зараз на чорному ринку один долар коштує 6,67 мільйонів боліварів. Саме від неофіційного курсу в реальності залежать ціни в країні, яка відчуває гострий дефіцит багатьох товарів.

Щоб послабити шок для населення, влада підвищила мінімальну зарплату в 60 разів —з 0,5 до 30 доларів в місяць.

Навіщо це робити?

За прогнозами Міжнародного валютного фонду інфляція у Венесуелі в 2018 році складе 1 мільйон відсотків. Вона вже досягла 108 тисяч відсотків, за даними індексу Bloomberg. За прогнозом S&P, падіння венесуельської економіки може припинитися, в кращому випадку, в 2019 році. За даними МВФ, в 2017 році ВВП країни впав на 14%, а в цьому році очікується зменшення на 18%.

Влада країни намагається якось стабілізувати економіку, оскільки люди масово тікають з Венесуели.

Це допоможе?

Не факт. Є ряд питань до нової системи, які залишаються без відповіді. Поки незрозуміло, як буде функціонувати криптовалюта Petro (і чи буде взагалі) і, відповідно, як буде змінюватись курс суверенного болівара. За словами керуючого директора інвесткомпанії Caracas Capital Markets Расса Даллена, на сьогоднішній день Petro як криптовалюта не існує.

Оскільки у Венесуели немає доларів, щоб підтримувати обмінний курс, болівар може продовжити знецінюватися. А підвищення зарплат може призвести до того, що місцеві підприємства звільнятимуть працівників через брак коштів.

4 серпня на президента Венесуели Ніколаса Мадуро вчинили замах з використанням безпілотників. Від вибуху постраждали семеро солдатів, але Мадуро не отримав травм. Мадуро звинуватив у замаху на себе Колумбію, але вона ці звинувачення відкинула.