Замах на Мадуро: напали «фланелеві солдати», а він звинуватив Колумбію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Замах на Мадуро: напали «фланелеві солдати», а він звинуватив Колумбію

Hugoshi / Wikimedia

Відповідальність за замах на президента Венесуели Ніколаса Мадуро взяла на себе раніше невідоме угруповання Soldados de Franela (Фланелеві солдати).

Про це повідомляє Deutsche Welle.

У заяві, поширеній у соцмережах, члени руху звинуватили членів уряду у використанні держслужби для власного збагачення.

Що сталося?

Замах на Мадуро відбулося 5 серпня. Під час його виступу під час параду з нагоди 81-ї річниці національної армії поруч з ним нібито спрацювали два дрона з вибухівкою. В результаті вибухів сім осіб постраждали, сам Мадуро залишився неушкодженим.

Відео моменту замаху опублікувала The Guardian.

Хто винен?

У своїй заяві Мадуро звинуватив у замаху уряд Колумбії. Він заявив, що винуватцями є праві сили разом з колумбійськими правими і президентом Сантосом.

Офіційна Богота вже встигла спростувати свою причетність. МЗС Колумбії заявило, що глава Венесуели звик у всіх ситуаціях звинувачувати їхню країну. «Ми вимагаємо поваги до президента Хуану Мануелю Сантосу, уряду і колумбійського народу», - підкреслили в міністерстві.

А чи був замах?

Деякі ЗМІ з посиланням на джерело в пожежній службі заявили, що замаху не було. Джерелом вибуху був нібито газовий балон в квартирі будинку, що знаходиться поблизу місця проведення церемонії.

Президент Венесуели додав, що підозрювані вже затримані.

Мадуро обрали президентом Венесуели на другий термін у травні. Вибори пройшли на тлі масових протестів проти переслідування опозиційних політиків, в результаті чого головний опозиційний альянс Венесуели MUD голосування бойкотував, ряд країн не визнали результатів виборів і ввели санкції проти Венесуели.

З тих пір як Мадуро, після смерті Уго Чавеса в 2013 році очолив Венесуелу, його разом з адміністрацією неодноразово звинувачували в знищенні демократії і прав людини в країні.

Після приходу Мадуро до влади, Венесуела продовжила переживати найжорстокішу економічну кризу.

За прогнозами МВФ, інфляція в Венесуелі в 2018 році складе понад 13,5 тис відсотків, а ВВП країни скоротиться на 15 відсотків. В країні дефіцит продовольства і товарів першої необхідності, а гроші вимірюються кілограмами.